Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Ο τύπος του βλάχου της Ακαρνανίας με την ματιά του Γάλλου Αρχαιολόγου...

Ο τύπος του βλάχου της Ακαρνανίας με την ματιά του Γάλλου Αρχαιολόγου Leon Heuzey

%ce%b2%ce%bb%ce%b1%cf%87%ce%bf%ce%b9%ce%b9%ce%b9%ce%b9%ce%b9%ce%b9%ce%b9
O τύπος του βλάχου της Ακαρνανίας σε σύγκριση με άλλους βλάχους της Ελλάδας ήταν ο τύπος του Ννομάδα!Η μετακίνηση ήταν μια φυσική ανάγκη ήταν η ζωή του!Υπήρχε μια δεσιδαιμονία ανάμεσα τους πως αν ένας από αυτούς τους τσοπάνηδες θελήσει να εγκατασταθεί κάπου,να αγοράσει ένα χωράφι και να χτίσει σπίτι,πέφτει αμέσως άρρωστος το κορμί του λιώνει και οι γύρω του παθαίνουν το ίδιο!
Οι βλάχοι ενώνονταν σε ομάδες απο πενήντα μέχρι εκατό οικογένειες,καθε μια από αυτές τις ομάδες σχημάτιζε με τα κοπάδια της την στάνη,στην Ακαρνανία ο Γάλλος αρχαιολόγος μέτρησε 12 στάνες και έτσι υπολόγισε τον αριθμό των καραγκούνηδων σε οχτακόσιες οικογένειες!
Οταν ταξίδευαν φορούσαν μαύρα πανοφώρια φτιαγμένα από το τρίχωμα των κατσικιών τους!
Η περιουσία τους ήταν στοιβαγμένη σε μεγάλους μάλλινους σάκους που τους χρησίμευαν σαν σεντούκια και ντουλάπια ώστε ανά πάσα στιγμή να φορτώνουν και να φεύγουν!
Ο βλάχος τσοπάνης κοιμόταν όλο τον καιρό έξω και κοντά στο κοπάδι του,το παρουσιαστικό τους ήταν άγριο και τα χαρακτηριστικά τους ακανόνιστα!
Οι γυναίκες τους δυνατές και εργατικές είχαν μεγάλη επιδεξιότητα να φτιάχνουν μάλλινα υφάσματα και να τα βάφουν με διάφορα χρώματα κυρίως μαύρα!
από το βιβλίο του Ε,ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ “Η Αιτωλοακαρνανία με τα μάτια των περιηγητών”

0Shares
LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ