Στις 30 Ιουνίου έληγε η παράταση του προγράμματος για την Κάρτα Σίτισης – Αλληλεγγύης, το επίδομα ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα, όμως θα υπάρξει και νέα παράταση, παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος σε 30 δήμους της χώρας.
Η συγκεκριμένη επέκταση θα είναι προσωρινή και θα διαρκέσει το πολύ έως το τέλος του έτους, πριν το πρόγραμμα περάσει στην ιστορία. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει επανακαθορισμός των δικαιούχων, που έχουν δημιουργήσει το σχετικό μητρώο, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο δίκαιη η χορήγηση των παραπάνω παροχών. Όλη αυτή η διαδικασία θα έχει προσωρινό και περισσότερο προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της επέκτασης του προγράμματος.
Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, από την 1.1.2017 και μετά, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλους τους δήμους της χώρας, με προοπτική να ωφεληθούν από αυτό τουλάχιστον 700.000 πολίτες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα αποτελέσει το μοναδικό πλέγμα κάλυψης των ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας.
Στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016, θα εφαρμοστεί σε 30 επιλεγμένους δήμους με αναμενόμενους δικαιούχους περίπου 40.000 νοικοκυριά.
Αυτή η εφαρμογή θα παίρνει υπόψη την εμπειρία από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα συμπεράσματα από τις δύο αξιολογήσεις του πιλοτικού προγράμματος που είχε εφαρμοστεί σε 13 δήμους. Στη δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.
Οι δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση, είναι: Της Ορεστιάδας και της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η επιλογή των 30 δήμων έγινε, ως εξής: α) Καθορίστηκε ο αριθμός των εντασσόμενων δήμων ανά Περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό της, π.χ. 9 δήμοι στην Αττική, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, κλπ β) επιλέχθηκαν οι δήμοι που θα ενταχθούν με αλληλεπίδραση τριών κριτηρίων: Ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).
Στους δήμους που επιλέχθηκαν, θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1 Ιανουαρίου 2017. Στους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης με όλες τις παροχές, του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
πηγή:madata.gr