ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακή τραχανόπιτα Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας!

%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1
Μια από τις πιο γνωστές παραδοσιακές γεύσεις του νομού μας είναι και η τραχανόπιτα,η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας φημίζεται για τον τραχανά τον οποίο με πολύ μεράκι και τέχνη φτιάχνουν οι νοικοκυρές δείτε την συνταγή για παραδοσιακή ξηρομερίτικη τραχανόπιτα!

Υλικά παρασκευής.
* 6 ποτήρια κρασιού τραχανάς
* 2 μπουκάλια γάλα
* 8 αυγά
* 5 φύλλα πλαστά
* 1 κιλό τυρί φέτα
* 1/ 2 κιλό κρέας χοιρινό
* 1 κρεμμυδάκι
* Λάδι και βούτυρο
* Λίγο αλάτι.

B. Τρόπος προετοιμασίας – εκτέλεση.
Βράζετε το γάλα και ρίχνετε το τραχανά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τον βγάζετε από τη φωτιά και τον αφήνετε να κρυώσει. Γιαχνίζετε σε κατσαρόλα με λίγο βούτυρο το κρεμμύδι. Προσθέτετε το χοιρινό (αφού το έχετε κόψει μικρά κομμάτια) μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στο τραχανά αφού κρυώσει. Προσθέτετε και τα τσιγαρισμένα χοιρινά κομμάτια, καθώς επίσης και τη φέτα τριμμένη, να γίνουν όλα ένα μίγμα.
Λαδώνετε τα τρία φύλλα και τα στρώνετε ένα-ένα στο ταψί αφού ενδιάμεσα τρίψετε λίγο τυρί. Απλώνετε από πάνω το μίγμα της γέμισης (βάζοντας και λάδι ή λιωμένο χοιρινό λίπος). Τη στρώνετε καλά και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων, λαδώνετε καλά και ψήνετε την πίτα.

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.