OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο παραδοσιακός χαλβάς στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας ταυτίζεται με τον ερχομό στο σπίτι από το λιοτρίβι του φρέσκου λαδιού κατά τα τέλη Νοέμβρη. Είναι ένα μικρό έθιμο που τηρείται ακόμα και σήμερα. Επίσης όταν ήθελαν να γιορτάσουν κάτι έκτακτο ή γιατί, έτσι τους ερχόταν επιθυμία για γλυκό έφτιαχναν πολύ γρήγορα λίγο χαλβά για άμεση κατανάλωση. Μοσχοβολούσε όλο το σπίτι και όλη η γειτονιά. Πάντως δεν το προσέφεραν ποτέ σε ονομαστικές γιορτές γιατί θεωρείτο πολύ πρόχειρο.
Ας δούμε την εκτέλεση που έχει ως εξής:
Βάζουμε στη φωτιά ένα ρηχό σκεύος (π.χ. βαθύ τηγάνι) με το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το αλεύρι. Προσέχουμε το μίγμα να μην είναι αραιό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το μίγμα στον πυθμένα και καεί. Το καβούρντισμα διαρκεί περίπου λίγη ώρα αναλόγως τι χρώμα θέλουμε να του δώσουμε. Κάποιες νοικοκυρές τον έφτιαχναν πολύ σκούρο το χαλβά και άλλες τον έφτιαχναν «ξανθό». Το χρώμα οφείλεται στη διάρκεια του καβουρντίσματος.
xalva%ce%b12
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με νερό και ζάχαρη. Μόλις κρίνουμε ότι καβουρντίστηκε αρκετά κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το σιρόπι λίγο-λίγο και με πολλή προσοχή γιατί πιτσιλίζει και μπορεί να καούμε ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Το μίγμα αυξάνεται μετά απ’ αυτό και, αφού κρυώσει λίγο, είναι έτοιμο να το πλάσουμε.
Χρησιμοποιούμε δυο κουτάλια κατά αντίθετη φορά, κλείνουμε μέσα τους ποσότητα του μίγματος, πιέζουμε, πέφτει το περίσσευμα και η ποσότητα που απομένει, ένας μικρός κύλινδρος είναι το γλυκό μας το οποίο τοποθετούμε με ωραία σειρά σε μια πιατέλα. Μπορούμε να το πλάσουμε και με τα χέρια.
Κατόπιν πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη ή και κανέλα. Τρώγεται ζεστό και κρύο.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *