In ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΕΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ


Συγκεντρώθηκαν προχθες οι αγρότες στο Χαλίκι Αιτωλικού όπου θα παραμένουν για αρκετό διάστημα. Προς το παρών δεν έχουν την πρόθεση να κλείσουν τον δρόμο, χωρίς να το αποκλείουν για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι αγρότες έφτασαν χθες το στο Χαλίκι με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από δύο «μέτωπα». Η πρώτη προσυγκέντρωση έγινε στο Αγγελόκαστρο και η δεύτερη στον κόμβο της Συκιάς στη Μακρυνεία. Οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στην χθεσινή κινητοποίηση απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους του για ενίσχυση.

Τα αιτήματα των Αιτωλοακαρνάνων αγροτών που είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την πανελλαδική συνέλευσή των μπλόκων είναι τα εξής: «– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών
τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών
παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν
φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
– Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της
τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά
μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και
υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
– Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60
χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια
δωρεάν Υγεία – Πρόνοια».
Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών της περιοχής του Ακτίου και της Βόνιτσας, όπως οι χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας και η απένταξη της Βόνιτσα, του Αγίου Νικολάου, της Πλαγιάς και της Περατίας από την εξισωτική αποζημίωση τους οδηγούν σε κινητοποίηση.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου – Βόνιτσας αναφέρονται τα εξής: «Απέναντι σε αυτή την αγροτοκτόνα πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγούν στον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, με το μάζεμα της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια, οργανώνουμε τον αγώνα μας, συγκρουόμαστε με την πολιτική που μας ξεκληρίζει, παλεύουμε για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της την κάλυψη των συγχρόνων διατροφικών αναγκών του λαού μας, την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και όχι το κέρδος των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων, των μεταποιητών. Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα προβάλλει ένα δίκαιο και αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων μαζί με χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Διεκδικούμε ουσιαστικό εισόδημα και ελάφρυνση από τα χαράτσια και την άγρια φορολογία, μέτρα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παράγουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη σφαγή μας ούτε με τα ψίχουλα της κυβέρνησης».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
Πηγή: sinidisi.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Start typing and press Enter to search