Βαριές αιχμές προς όσους τον αμφισβήτησαν, μιλώντας ακόμη και για «έλλειψη ηθικής» • Η πρόταση για τη διεξαγωγή των εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο • Τι είπε για τη συνεργασία της Κεντροαριστεράς
ΟΝίκος Ανδρουλάκης πρότεινε οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να γίνουν στις 6 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί β’ γύρος να γίνει στις 13 Οκτωβρίου.
 
Στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ο πρόεδρός του υπερασπίστηκε τις θέσεις του και αφήνοντας πολύ βαριές αιχμές σε όσους τον αμφισβητούν, πρότεινε τα εξής:
 
 
Οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου, αν χρειαστεί β’ γύρος θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου
Οι υποψηφιότητες και πολιτικές θέσεις των υποψηφίων θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τρεις εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών.
 
Τη διαδικάσία των εκλογών θα αναλάβουν να οργανώσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος, όπως έγινε στις εκλογές του 2021 και με βάση το καταστατικό.
 
Ελεύθερο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. 
 
«Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί αν σύρεται σε διασυρμό και εσωστρέφεια. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου, αλλά έχω ευθύνη ως πρόεδρος να την κλείσω το συντομότερο δυνατό. Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία της παράταξης, ότι δεν θα γίνω ποτέ όμηρος κανενός εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ. Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι η βασική πυξίδα της πολιτικής μου διαδρομής», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης.
 
«Είναι αυτονόητο ότι θα ζητήσω ανανέωση της εντολής από τον δημοκρατικό κόσμο της παράταξής μας, από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ», είπε επίσης.
 
 
Αιχμές και πάλι αιχμές
 
Ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε βαριές αιχμές για όσους τον έχουν αμφισβητήσεις, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την αναγκαία συζήτηση αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος σε παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θίγεται «βαθιά πολιτικά», διότι όπως είπε «όταν στο παρελθόν η παράταξη συγκρουόταν με συμφέροντα, ήμουν πάντα στην πλευρά της παράταξης».
 
Είπε επίσης ότι την Κυριακή των ευρωεκλογών «ξεκίνησε ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της παράταξης» και πως έλαβε τις αποφάσεις του με βάση τον πάγιο γνώμονα που ακολουθεί «να μην είναι όμηρος κανενός».
 
«Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί αν σύρεται σε διασυρμό και εσωστρέφεια. Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε με ευθύνη μου, αλλά έχω ευθύνη ως πρόεδρος να την κλείσω το συντομότερο δυνατό. Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη φορά που έθεσα υποψηφιότητα για την προεδρία της παράταξης, ότι δεν θα γίνω ποτέ όμηρος κανενός εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ. Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι η βασική πυξίδα της πολιτικής μου διαδρομής», επισήμανε.
 
«Δεν θα γίνουμε συνιστώσα»
Όοσν αφορά τις προτάσεις για συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, και σε μια προφανή προσπάθεια να δείξει αυτό που είπε στην αρχή της ομιλίας του, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει ξανά την εξουσία, είπε:
 
«Εγώ ανέλαβα πρόεδρος σε κόμμα και δεν θα επιτρέψω να γίνει το ΠΑΣΟΚ συνιστώσα» κάποιου κεντροαριστερού μορφώματος, πετώντας μάλιστα και ένα καρφί για τις «συζητήσεις που γίνονται σε τραπέζια του τριγώνου του κέντρου της Αθήνας». 
 
Ωστόσο, όπως είπε, όταν ολοκληρωθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να καλέσει τις «προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» σε έναν διάλογο για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα και να φύγει η Δεξιά.

Από xiromeropress