Ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο “Πετράν” και θεωρείτο σπουδαίος ηθοποιός της ελληνικής επιθεώρησης. Στο τέλος της καριέρας του τραγουδούσε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη το τραγούδι “το σαραβαλάκι μου” στην ταινία “Η νύφη το ‘σκασε”. Συνεργάστηκε με τις αδερφές Καλουτά και ήταν ο άνθρωπος που έδωσε την ευκαιρία στον νεαρό τότε Σακελλνα γράψει το πρώτο του έργο για το θέατρο. Ο Κυριακός Πέτρος δεν ήταν σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Προερχόταν από την προηγούμενη γενιά των ηθοποιών και υπήρξε δημοφιλής στο θέατρο. Μεσουρανούσε την εποχή του Μεσοπολέμου και αγαπήθηκε για την ιδιαίτερη φωνή του. Πριν βγει στη σκηνή, συνήθιζε να μιλά δυνατά και όαι όταν το κοινό άκουγε τη φωνή του ξεσπούσε σε χειροκροτήματα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1893 και μεγάλωσε φτωχικά στις γειτονιές του Μεταξουργείου. Για να επιβιώσει έκανε δουλειές του ποδαριού και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την υποκριτική….
Πέτρος Κυριακός: Τα χρόνια της δικτατορίας
Στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά, το καθεστώς απαγόρευσε παραστάσεις με πολιτική σάτιρα. Εκείνη την περίοδο ο Κυριακός βοήθησε τον Σπαθάρη να πάρει άδεια από την αστυνομία για τις παραστάσεις του.

Λέγεται ότι σε ένα σατιρικό νούμερο είπε τη φράση “Μετάξι-μετάξι το ψωμί θα πάει δεκάξι” για την πολιτική κατάσταση της χώρας, συνελήφθη από την αστυνομία και βασανίστηκε με τη μέθοδο του πάγου.

Το 1951 ήταν η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο, όπου τραγουδούσε στο πλευρό της Σοφίας Βέμπο το “Έχετε γεια βρυσούλες”.

Το διάστημα μεταξύ 1952 και 1968 συμμετείχε σε δέκα ταινίες.

Το 1962 έπαιξε στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στην ταινία “Η νύφη το ‘σκασε”. Ήταν η εποχή που έβγαιναν οι νέοι αστέρες του κινηματογράφου και ο Κυριακός ήταν της προηγούμενης και απερχόμενης γενιάς ηθοποιών.

Πέτρος Κυριακός: Με τα χρόνια ξεχάστηκε
Εκτός από την υποκριτική και το τραγούδι, ασχολήθηκε και με την ποίηση. Παντρεύτηκε και δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια. Πέθανε ξεχασμένος το 1984 σε ηλικία 91 ετών και κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

δειτε στο βιντεο που ακολουθει λεπτομέρειες για την ζωή του και την καριέρα του

Από xiromeropress