Πλήγμα σε κάθε περίπτωση αποτελεί για τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανοίξει η διαδικασία των ανακρίσεων για τον ίδιο και τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ για την απειθαρχία που έδειξαν την περίοδο του Πάσχα.

Τοπικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι φέρεται να αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση αυτή ενώ πρόσφατα (όταν υπήρξε δημοσίευμα   περί παραπομπής στο συνοδικό δικαστήριο»)  διακινούσαν πως αναμένεται κλείσιμο της υπόθεσης και έκαναν λόγο για σκοπιμότητες από  «μνηστήρες του Μητροπολιτικού Θρόνου».

Τελικά αυτό δεν συνέβη, αντιθέτως η υπόθεση διαιωνίζεται ενώ η ΔΙΣ χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε σήμερα ο Μητροπολίτης κ.Κοσμάς ορίζοντας ως Ανακριτή του τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ για την υπόθεση των δύο Μητροπολιτών

– Λαβούσα υπ’ όψιν την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και κατόπιν της από 15ης Ιουλίου ε.έ. αποφάσεώς Της, εδέχθη τους εν λόγω Αρχιερείς για να παράσχουν προφορικές εξηγήσεις αναφορικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειές τους, με τις οποίες εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά την ακρόασή τους θεώρησε ανεπαρκείς τις παρασχεθείσες εξηγήσεις και ζήτησε την εκ μέρους τους επικαιροποίηση των υπεσχημένων κατά την εις Επίσκοπον χειροτονία και την Διαβεβαίωση τους, ως προς την συμμόρφωσή τους προς τις εκάστοτε συνοδικές αποφάσεις.

Μετά ταύτα, αρνηθέντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών να αποδεχθούν την πρόταση της Δ.Ι.Σ., όρισε ομοφώνως – δυνάμει του άρθρου 143 του Νόμου 5383/1932 «Περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας» – ανακριτές, διά μεν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, και διά δε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο.

Εικόνες από την σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Από xiromeropress