Ας θυμηθούμε..

 Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020 ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στη θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νιας .

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου με την υπ αριθ 87/2020/17-8-2020 αποφασίζει:

👉Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας- Μαραθάκι- Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ο σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

👉Αντιτίθεται ,για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω ,στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

👉Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

👉Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ακολούθησε :

👉κατατέθηκε πρόταση στην επιτροπή αγώνα από μέλος της  (γνωστό   blogger)  για παραχώρηση στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας 700 στρεμμάτων εντός της παράκτιας ζώνης της ΔΕ Αστακού

👉υπήρξαν πολλάκις άτυπες συναντήσεις (μη θεσμικές) στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως της συμπολίτευσης με κορυφαία στελέχη των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειες

👉Με επιστολή του, μέλος της Επιτροπής Αγώνα τάσσεται Υπέρ της θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ.

👉Δυο δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονται από τη συμπολίτευση με επιστολή τους αναφέρονται σε αδιαλλαξία και ευθύνες που θα βαρύνουν εκ του αποτελέσματος τη Δημοτική Αρχή και ζητούν από το Δήμαρχο Ξηρομέρου να επανεξετάσει τη θέση της Δημοτικής Αρχής και της Επιτροπής Αγώνα για την Π.Ο.Α.Υ . Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

👉τίθεται θέμα προς Απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου για την αποδοχή παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου δωρεά των εταιρειών Ιχθυοκαλλιέργειας. Η παραχώρηση του απορριμματοφόρου από τις εταιρείες Ιχθυοκαλλιέργειας έγινε μετά από …αίτημα Αντιδημάρχου !!

👉Από την 17-1-2021 σταματά η ενημέρωση των πολίτων από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και την  ενημέρωση ανέλαβε…blocker !!

👉Η Δημοτική Αρχή πρωτοστατεί  σε καθημερινά ευχαριστήρια προς την περιφερειακή και κεντρική εξουσία  που έχουν  την ευθύνη για την θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ 

👉Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου όταν λαμβάνει γνώση της δυσμενούς εξέλιξης  για την Π.Ο.Α.Υ. αδράζει την ευκαιρία (της πρόσφατης ανακοίνωσης -καταγγελίας από την Επιτροπή για τους βουλευτές ) να παραιτηθεί  από επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα .Έτσι ανεμπόδιστος τον βλέπουμε την επόμενη κιόλας ημέρα σε σφιχτούς εναγκαλισμούς με τους πολιτικούς φίλους του , με όλους αυτούς  που εν ολίγοις ως ΕΠΙΚΕΦΑΛΉΣ της επιτροπή Αγώνα κατήγγειλε για αδιαλλαξία

👉Επ΄ ευκαιρία της άφιξης του πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της παράκαμψης   η Επιτροπή Αγώνα κατά  της Π.Ο.Α.Υ. ξέχασε και δεν εξέδωσε έστω και για τυπικούς λόγους κάποια  ανακοίνωση καταγγελία ,δεν ζήτησε συνάντηση με το πρωθυπουργό  , δεν παραβρέθηκε να καταθέσει κάποιο ψήφισμα ή έστω να αναρτήσει ένα πανό διαμαρτυρίας. Φρόντισε όμως να ενημερώσει  το πόπολο ‘ότι ο Δήμαρχο …έθεσε το θέμα της ΠΟΑΥ στο πρωθυπουργό (sic)

Από την άλλη η Δημοτική Αρχή συνειδητά εθελοτυφλούσε απέναντι στη πραγματικότητα της ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της κοινωνίας και των εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών. 

👉Δεν ενημέρωσε και δεν έπεισε τους δημότες πως η εν λόγο πρότασης  της  διασφαλίζει απολύτως τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των συμπατριωτών μας και δεν μειώνει ούτε κατ ελάχιστο το μέγεθος της Εταιρείας, δεν επηρεάζει την υπάρχουσα λειτουργία της αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της πέραν της παραλιακής ζώνης καθώς υπάρχει αρκετός θαλάσσιος χώρος να αναπτυχθεί με σύμφωνη γνώμη ,αγαστή συνεργασία και τη συνδρομή όλων .

👉Τυχόν έμπρακτη δυναμική  αντίδραση των πολιτών και η δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος που θα εξέφραζε  την παλλαϊκή θέληση των δημοτών, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  απήχηση στη κοινωνία και δυναμική   ουσιαστικά υπονομεύθηκε συνειδητά  εκ των έσω .

 👉Εν ολίγοις  η Δημοτική Αρχή αντί να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης κυρίως προς την Εταιρεία αλλά και στους πάσης φύσεως και εν ισχύει προφανείς αλλά και κεκαλυμμένους και συγκεκαλυμμένους ορατούς και αόρατους συμμάχους της, αφενός ανέχτηκε διαχρονικά τις διαφωνίες στους κόλπους της  , αφετέρου με την στάση της ,τις ενθάρρυνε

Ο  «αγώνας» ενάντια στη ΠΟΑΥ χωρίς καμία δυναμική αντίδραση πέραν της γνωστής βόλτας στην ..Βελλά! ουσιαστικά λειτούργησε:

👉ως βαλβίδα Ασφαλείας εκτόνωσης τυχόν ισχυρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στα μεγαλεπήβολα σχέδια των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας

👉πεδίο δόξης λαμπρό στις   επιδιώξεις περιθωριακών τύπων ,καιροσκόπων και γραφικών επαναστατών που ανεμίζουν παντιέρες απόλυτης άρνησης.

👉ζωτικός χώρος στους γνωστούς πάσης φύσεως πεμπτοφαλαγγίτες και μαριονέτες των Εταιριών Ιχθυοκαλλιέργειας

👉συνήθη θέμα  αποπροσανατολισμού των δημοτών  εκ των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής

👉ως πολιτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους  διαχειριστές της τοπικής εξουσίας.

Θυμάμαι ήτανε ημέρα Σάββατο 30/10/2020 και ώρα 06:00 μ.μ.,, μετά από σωρεία άτυπων συναντήσεων  τοπικών στελεχών ,που η Επιτροπή Αγώνα , η Δημοτική Αρχή και τα μέλη του  Δ.Σ. συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Ξηρομέρου για να συζητήσουν με υψηλόβαθμα στελέχη των Εταιρειών Ιχθυοκαλλιεργειών το θέμα της ΠΟΑΥ.

Στη συνάντηση αυτή ,οι εκπρόσωποι  του Φορέα Διαχείρισης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων αναφέρθηκαν σε νέα κατατεθείσα  τροποποιημένη πρόταση της υπό  θεσμοθέτησή  ΠΟΑΥ θαλάσσιας έκτασης περίπου 23.000 στρεμμάτων, αιφνιδιάζοντας τα μέλη της Επιτροπής  Αγώνα και την Δημοτική Αρχή που δεν είχαν  σχετική ενημέρωση. 

 Εκ του αποτελέσματος σήμερα σχεδόν δυο  χρόνια  μετά  είναι φανερό :

👉ότι οι πραγματικοί στόχοι των Εταιρειών Ιχθυοκαλλιεργειών επιτεύχθηκαν εξ ολοκλήρου και   με απόλυτη επιτυχία.

👉η στρατηγική , της αποκαλούμενης Επιτροπής Αγώνα , όσο και οι επιμέρους επιλογές  ήταν απολύτως λανθασμένες και αδιέξοδες.

Η πρόσφατη εξέλιξη αποτελεί μεθόδευση αποικιοκρατικού τύπου που προσβάλει τη λογική και την ελεύθερη βούληση των κατοίκων, casus belli κατά της κοινωνίας και του Δήμου.

 Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να πάψει να εθελοτυφλεί απέναντι στη πραγματικότητα , να αναλάβει τις ευθύνες της

👉Να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων , των προέδρων των όμορων κοινοτήτων, και του σωματείου των εργαζομένων στις Ιχθυοκαλλιέργειες και από κοινού με πνεύμα συναίνεσης και ρεαλισμού να επανεξετάσουν την διαμορφωθείσα κατάσταση ,να καταθέσουν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις  χάραξης  μιας  νέας  στρατηγικής  που  θα αποτυπώνει και θα διασφαλίζει  την έμπρακτα ομόθυμη  θέληση  όλων. 

👉ως ελάχιστη  ένδειξη διαμαρτυρίας στο συμβολικό κλείσιμο του Δημαρχείου  με πλήρη αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του

👉σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιού  και εταιρείας .

👉Να «κηρύξει»  ως Δημοτική Αρχή ανεπιθύμητους  στο Δήμο Ξηρομέρου το σύνολο των βουλευτών κυβερνητικών και μη  που δεν πήραν σαφή θέση στήριξης του δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας του Ξηρομέρου

 👉Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της επιτροπής Δήμαρχος Ξηρομέρου επιλέγει τον δρόμο της παραίτησης και του πολιτικού εναγκαλισμού με τους καθ ύλην υπεύθυνους  γιατί  δήθεν ….”απαιτούνται συνέργειες και συνεργασίες”!!!

Όταν διαπιστώνεις αποδεδειγμένα  αδιαλλαξία,  ότι δεν υπάρχει σημείο συνεννόησης για συνύπαρξη και πολύπλευρη ανάπτυξη   και  ο τόπος σου μετατρέπεται σε χαβούζα οφείλεις θεσμικά να  αδράξεις το δρόμο της σφοδρής αντιπαράθεσης , να σταματήσεις  τις ασκήσεις «ισορροπιών», τα ευχολόγια ,τις ατέρμονες συζητήσεις και συνεδριάσεις ,την επίκληση του συναισθήματος και  τα …ηλιοβασιλέματα  που οδηγούν  στον ευτελισμό.

 Πολύ φοβούμαι ότι οι ευθύνες που θα βαρύνουν την Δημοτική Αρχή έναντι κυρίως των νέων γενεών του τόπου μας , θα είναι δυσανάλογα απείρως μεγαλύτερες των προγενέστερων της που μας οδήγησαν ως εδώ .

Παραφράζοντας τη ρήση του αείμνηστου Τάσου Παπαδόπουλου

Κύριοι παραλάβατε Δήμο !!!

ως ελάχιστο οφείλετε  να μην μας παραδώσετε χαβούζα!!!

ΒΕΛΟΥΤΣΑNEWS

 

Από xiromeropress