ΠΟΑΥ: H νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή.. 

Ενόψει της δημοσίευσης του ΠΔ για την Π.Ο.Α.Υ.

Ας θυμηθούμε..

 Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020 ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στη θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νιας .

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου με την υπ αριθ 87/2020/17-8-2020 αποφασίζει:

1.Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός- Μύτικας- Μαραθάκι- Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και ο σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2)Αντιτίθεται ,στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3)Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4)Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου

Ας δούμε όμως τι πραγματικά ακολούθησε :

👉 κατατέθηκε πρόταση στην επιτροπή αγώνα από μέλος της  (γνωστό   blocker)  για παραχώρηση στις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας 700 στρεμμάτων εντός της παράκτιας ζώνης της ΔΕ Αστακού

👉 υπήρξαν πολλάκις άτυπες συναντήσεις (μη θεσμικές) στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως της συμπολίτευσης με κορυφαία στελέχη των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειες

👉 Με επιστολή του, μέλος της Επιτροπής Αγώνα τάσσεται Υπέρ της θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ.

👉 Δυο δημοτικοί σύμβουλοι που προέρχονταν από τη συμπολίτευση με επιστολή τους αναφέρονται σε αδιαλλαξία και ευθύνες που θα βαρύνουν εκ του αποτελέσματος τη Δημοτική Αρχή και ζητούν από το Δήμαρχο Ξηρομέρου να επανεξετάσει τη θέση της Δημοτικής Αρχής και της Επιτροπής Αγώνα για την Π.Ο.Α.Υ . Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

👉 Τίθεται θέμα προς Απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου για την αποδοχή παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου δωρεά των εταιρειών Ιχθυοκαλλιέργειας. Η παραχώρηση του απορριμματοφόρου από τις εταιρείες Ιχθυοκαλλιέργειας έγινε μετά από …αίτημα Αντιδημάρχου !!

👉 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ της αποδοχής της δωρεάς του απορριμματοφόρου και εκφράζει τις επιφυλάξεις του έναντι της Αναφοράς της δημοτικής Αρχής για έλεγχο τυχόν παραβάσεων στις υφισταμένες εγκαταστάσεις των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας

👉 Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος :Π.Ο.Α.Υ, προτείνει ως λύση, τη σύγκληση όλων των αρμοδίων φορέων με τους εκπροσώπους των ιχθυοκαλλιεργειών.

👉 Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης με δημόσιες τοποθετήσεις τους ,αλλά και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων από τη μείζον και ελάσσων αντιπολίτευση τάσσονται υπέρ της περαιτέρω συνεννόησης και καλής συνεργασίας με τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών (Πλην Λαϊκής Συσπείρωσης)

👉 Η θέση της Επιτροπής Αγώνα κλυδωνιζόταν ανάμεσα σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις  : 

-“Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, πέραν του παραλιακού μετώπου” 

και σε 

«Κανένα επί πλέον κλουβί ,πέρα από τα υπάρχοντα στη παραλιακή ζώνη του Ξηρομέρου»

προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία  κυρίως στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στο κλάδο των Ιχθυοκαλλιεργειών  για το εργασιακό τους μέλλον

👉 Από την 17-1-2021 σταματά η ενημέρωση των πολιτών από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου και την  ενημέρωση ανέλαβε…γνωστός blocker !!

 Έτσι η Δημοτική Αρχή αντί να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης κυρίως προς την Εταιρεία αλλά και στους πάσης φύσεως και εν ισχύ προφανείς αλλά και κεκαλυμμένους και συγκεκαλυμμένους ορατούς και αόρατους συμμάχους της, αφενός ανέχτηκε διαχρονικά τις διαφωνίες στους κόλπους της  , αφετέρου με την στάση της, τις ενθάρρυνε  

Από την άλλη η Δημοτική Αρχή συνειδητά εθελοτυφλούσε απέναντι στη πραγματικότητα της ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗΣ της κοινωνίας και των εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών. 

👉 Δεν ενημέρωσε και δεν έπεισε τους δημότες πως η εν λόγο πρότασης  της  διασφαλίζει απολύτως τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των συμπατριωτών μας και δεν μειώνει ούτε κατ ελάχιστο το μέγεθος της Εταιρείας, δεν επηρεάζει την υπάρχουσα λειτουργία της αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει και την ανάπτυξη της πέραν της παραλιακής ζώνης καθώς υπάρχει αρκετός θαλάσσιος χώρος να αναπτυχθεί με σύμφωνη γνώμη ,αγαστή συνεργασία και τη συνδρομή όλων .

👉 Ούτε άδραξε το δρόμο της σφοδρής αντιπαράθεσης

 👉 ΔΕΝ  σταμάτησε  τις ασκήσεις «ισορροπιών», τα ευχολόγια ,τις ατέρμονες συζητήσεις και συνεδριάσεις ,την επίκληση του συναισθήματος που εν τέλει θεωρείται αδυναμία και έλλειψη επιχειρημάτων και οδηγεί στον ευτελισμό.

👉 ΔΕΝ  προχώρησε:

– ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο κλείσιμο του Δήμου με πλήρη αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του

– σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και εταιρείας .

👉  ΔΕΝ κήρυξε τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες Υπουργούς ,Βουλευτές κλπ  ως ανεπιθύμητους στο Δήμο Ξηρομέρου, αλλά αντιθέτως πολλάκις τους καλούσε  ως επίσημους προσκεκλημένους σε ημερίδες και εκδηλώσεις και   απολάμβαναν συχνά από κοινού τα γνωστά …δωρεάν γεύματα!!

Έτσι λοιπόν ουσιαστικά τυχόν έμπρακτη δυναμική  αντίδραση των πολιτών και η δημιουργία ενός πραγματικού κινήματος που θα εξέφραζε  την παλλαϊκή θέληση των δημοτών, με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ  απήχηση στη κοινωνία και δυναμική   ουσιαστικά υπονομεύθηκε συνειδητά  εκ των έσω .

Ο  «αγώνας» ενάντια στη ΠΟΑΥ υπήρξε στοχευμένα  μόνο “θεσμικός” για να μην διαταραχτούν επ΄ ουδενί οι προσωπικές σχέσεις της τοπικής ηγεσίας με τους θεσμικούς παράγοντες της περιφερειακής και κεντρικής εξουσίας .

 Εν τέλει ο “αγώνας” λειτούργησε χωρίς καμία δυναμική αντίδραση πέραν της γνωστής βόλτας στην ..Βελλά!:

– ως βαλβίδα Ασφαλείας εκτόνωσης τυχόν ισχυρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας στα μεγαλεπήβολα σχέδια των εταιριών ιχθυοκαλλιέργειας

-πεδίο δόξης λαμπρό στις   επιδιώξεις όσων αναζητούσαν  κοινωνική αναγνώριση αλλά και όσων  ανέμιζαν  παντιέρες απόλυτης άρνησης.

-ζωτικός χώρος στους γνωστούς πάσης φύσεως πεμπτοφαλαγγίτες και μαριονέτες των Εταιριών Ιχθυοκαλλιέργειας

– ως συνήθη θέμα  αποπροσανατολισμού των δημοτών  εκ των πεπραγμένων της νέας Δημοτικής Αρχής

– ως πολιτική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους  διαχειριστές της τοπικής εξουσίας.

Οι ευθύνες  για τη σημερινή άναρχη ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στη παραλιακή ζώνη του Ξηρομέρου έχουν ονοματεπώνυμο γνωστό τοις πάσι.

Πολύ φοβούμαι όμως ότι ιστορικά οι ευθύνες  που βαρύνουν την σημερινή  Δημοτική Αρχή έναντι κυρίως των νέων γενεών του τόπου μας , είναι δυσανάλογα απείρως μεγαλύτερες των προγενέστερων της  .

 ΗΛΙΑΣ Ν. ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ

 Υ.Γ: Κλείνοντας οφείλουμε να αναφέρουμε προς καταγραφή  της πραγματικότητας, ότι η πληθώρα των μελών της Επιτροπής Αγώνα είχε απολύτως ανιδιοτελή κίνητρα. Έδωσε αυτόν τον ευγενή  αγώνα για την αποτροπή της επέκτασης των Ιχθυοκαλλιεργειών,  την περιβαλλοντολογική  προστασία  του παραλιακού  μετώπου , και την αποφυγή καταπάτησης των ακτών του Δήμου μας,  με μόνο γνώμονα   την ειλικρινή αγάπη τους  για το τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν

Από xiromeropress