Ο Γεράσιμος Μαλλιώρης, μόνιμος κάτοικος της οδού Βαλτετσίου, ένας άντρας με ντούγκλα στο μουστάκι και τραγιάσκα, γνωστός και ως ο «καουμπόι των Εξαρχείων», έγινε γνωστός στο σινεμά της Φίνος Φιλμ, χωρίς να έχει καμία στενή σχέση με την υποκριτική.

Ο «άνθρωπος του εβδομηνταριού», όπως μας ενημερώνει η σελίδα YouTube «Κασταλλία», ήταν ο κομπάρσος που έστελναν τα γραφεία εύρεσης ηθοποιών (ας πούμε οι «casting directors» της εποχής) σε ταινίες, για να υποδυθεί κάποιον περαστικό στον δρόμο ή κάποιον θαμώνα σε club, ενώ συχνά φορούσε και κάποια στολή από το βεστιάριο της παραγωγής, αν το απαιτούσε το σενάριο.

Ο Μαλλιώρης ως τέτοιος ξεκίνησε, στην πορεία όμως έγινε κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο. Η ξερακιανή φιγούρα του, η «αλήτικη» κοψιά του με τα μαύρα κοντομάνικα και την τραγιάσκα ήταν τόσο ιδιαίτερη, που ώθησε αρκετούς επαγγελματίες του σινεμά της εποχής να λένε «θέλουμε τον Μαλλιώρη».

Πού τον έχουμε δει;

Ο Μαλλιώρης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 80 ταινίες. Οι πιο γνωστές είναι η «Συννεφιασμένη Κυριακή», το «Λαός και Κολωνάκι», οι «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» από τη διετία 1959-60, όταν και έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις, ως πελάτης σε καφενεία, ή περαστικός.

Επίσης, τα «Κόκκινα Φανάρια» (1963), η «Λόλα» και η «Σωφερίνα» (1964), όπου τον βλέπουμε σε κέντρα διασκεδάσεως, συχνά να μοιράζεται το κάδρο της κάμερας με σταρ όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Τζένη Καρέζη, ενώ παίζει και στο «Θου Βου πράκτωρ: Επιχείρησις Γης Μαδιάμ» αλλά και στο «Γυμνοί στο Δρόμο», αμφότερες ταινίες του 1969, δίπλα σε Θανάση Βέγγο και Νίκο Κούρκουλο αντίστοιχα.

Αξίζει να τονίσουμε πως το 1960, στο «Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς» υποδύθηκε τον Τούρκο, ενώ τον έχουμε δει να κάνει ακόμα και τον δωσίλογο, τον τσιγγάνο, και τόσα άλλα. Η τελευταία του εμφάνιση σε ταινία ήταν στο «Ο Φαφλατάς και οι Τουρίστριες» το 1974. Συνήθως ο ρόλος του είχε κάτι «νταηλίδικο» και ψαρωτικό, που ταίριαζε με την εμφάνιση του.

Το παρατσούκλι «καουμπόι των Εξαρχείων» θρυλείται πως το απέκτησε όταν οι κινηματογράφοι της πλατείας Ομονοίας τον καλούσαν να κάνει τον κράχτη σε ταινίες γουέστερν, ντυμένος με ρούχα που θύμιζαν Φαρ Ουέστ.

Ο Μαλλιώρης μέχρι και το 2010 εμφανιζόταν στην πλατεία Εξαρχείων φορώντας την αγαπημένη του τραγιάσκα. Πέθανε λίγα χρόνια μετά, ξεχασμένος από όλους.

Από xiromeropress