ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ


Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι από τα αρχαιότερα χωριά του Πηλίου και πήρε το όνομά του από το ομώνυμο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου. Το χωριό απέχει μόλις 20 χλμ. από το Βόλο και χαρακτηριστικό του είναι τα παραδοσιακά Πηλιορίτικα αρχοντικά, οι βρύσες,οι πλατείες και τα καλντερίμια του!Γενεσιουργός πυρήνας του χωριού ήταν το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου που ίδρυσε εδώ ο Όσιος Λαυρέντιος στα 1378, στη θέση ενός προϋπάρχοντος ερειπωμένου μοναστηριού του 12ου αιώνα που είχαν ιδρύσει Αμαλφινοί μοναχοί. Αυτοί ήταν μια ομάδα του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου, από το Αμάλφι της Ιταλίας και παραδόξως ορθόδοξοι.
Πρώτοι κάτοικοι του Αγίου Λαυρεντίου ήταν, όπως άλλωστε και σε τόσα άλλα χωριά του Πηλίου οι εργάτες που ήρθαν να εργαστούν στα κτήματα του μοναστηριού. Η σχετική ευημερία δεν άργησε να έρθει καθώς οι ελιές, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα που φύτεψαν έδωσαν πλούσιους καρπούς.



Το 1823 οι Τούρκοι πυρπόλησαν και κατέστρεψαν το χωριό ως τιμωρία για τη συμμετοχή του στην εξέγερση εκείνης της χρονιάς. Ορθοπόδησε όμως και πάλι και μάλιστα γνώρισε πνευματική και οικονομική άνθιση.
Στον Άγιο Λαυρέντιο γεννήθηκε και ο καλόγερος Ζήσης Καμηλάκης με πλούσια πνευματική δραστηριότητα όπως η έκδοση των περιοδικών “Φήμη” και “Προμηθεύς” στο Βόλο, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία με το όνομα Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης.










Σήμερα το χωριό είναι ένα από τα ωραιότερα του Πηλίου και τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή της και εδώ. Κάθε χρόνο γίνεται η Γιορτή του Κερασιού, το 3ο Σαββατοκύριακο του lουνίου. Γύρω από το χωριό μπορούμε να επισκεφθούμε δώδεκα εκκλησίες και ξωκλήσια. Μεταξύ αυτών και τον Ναό του Αγίου Αποστόλου του Νέου, όπου τελείται πανελλήνιο προσκύνημα.
Ο δρόμος προς το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής, το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου δηλαδή, ξεκινάει λίγο πριν τη είσοδο του χωριού. Ξεχωρίζει από μακριά ο χαρακτηριστικός μοβ τρούλος του πανέμορφου ναού. Μπορεί οι τοίχοι του να μην είναι αγιογραφημένοι αλλά το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και οι εικόνες του είναι πραγματικά αριστουργήματα. Οι καλόγριες θα σας υποδεχτούν με μεγάλη φιλικότητα και θα σας κεράσουν το κλασσικό λουκουμάκι.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ .pelionweb.gr
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ discoverpelio.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *