“Λαβράκι” έβγαλαν οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας οι οποίοι στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης για την αποδόμηση ενός οργανωμένου δικτύου διακίνησης νοθευμένων και λαθραίων αλκοολούχων ποτών, την θερινή περίοδο, σε τουριστικές περιοχές βρήκαν δύο παράνομα παρασκευαστήρια για ποτά “μπόμπες”, που διανέμονταν σε μπαρ στην Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κρήτη και την Αττική.
Αυτά εντοπίστηκαν στο Καματερό και στο Μενίδι, ενώ καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση έπαιζαν δύο νόμιμες ποτοποιίες, στον Άγιο Δημήτριο Αττικής και στην Παιανία. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, φαίνεται ότι τουλάχιστον δύο κάβες στην Ζάκυνθο διέθεταν τα παράνομα ποτά σε μπαρ του νησιού, ενώ ερευνάται ποιοι και πόσοι επαγγελματίες του χώρου, έχουν σχέση με το παράνομο δίκτυο, ή γνώριζαν τις δραστηριότητες του.
Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η δράση τέτοιων κυκλωμάτων ενέχει ιδιαίτερη απαξία, καθώς στερεί το Δημόσιο από σημαντικούς οικονομικούς πόρους, κυρίως δασμούς και φόρους, ενώ παράλληλα συνιστά προφανή κίνδυνο για τους καταναλωτές και γενικότερη απειλή για τη δημόσια υγεία.
Επ΄ αυτοφώρω συλλήψεις
Όπως ανακοίνωσαν ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 22 μέλη του κυκλώματος και έχουν κατασχεθεί 12 τόνοι λαθραίου οινοπνευματος, που είχε εισαχθεί με νταλίκες από την Βουλγαρία, μέσα σε δεξαμενές καλυμμένες από σακιά με πριονίδι. Σύμφωνα με επιπλέον λεπτομέρειες που έδωσαν όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους κατηγορούμενους, πρόκειται για δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν ανεξάρτητα, αλλά είχαν διασυνδέσεις μεταξύ τους, και κοινούς προμηθευτές.

Οι δυο ομάδες
Αρχηγικά μέλη της πρώτης οργάνωσης ήταν ένας 47χρονος ιδιοκτήτης της μιας ποτοποιίας και η 63χρονη αφανής υπεύθυνη της δεύτερης ποτοποιίας, την οποία τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν “θεία”. Ο 47χρονος διατηρούσε ταυτόχρονα και το ένα από τα δύο παράνομα παρασκευαστήρια. Σημειώνεται, ότι τα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εκτελεστικό ρόλο και συγκεκριμένα αναλάμβαναν επιμέρους ενέργειες που ανατίθονταν σ’ αυτά, όπως η παραλαβή των λαθραίων εμπορευμάτων, η παρασκευή – τυποποίηση αλκοολούχων ποτών σε γυάλινες φιάλες, η καταχώρηση των παραγγελιών, η παράδοση των εμπορευμάτων σε πελάτες, η λογιστική τακτοποίηση των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην επαρχία για είσπραξη ποσών με μετρητά από την πώληση των εμπορευμάτων. Πρόκειται για εμπορικές συναλλαγές εκτός του τραπεζικού συστήματος.
Αυτοί ήταν οι αρχηγοί των δύο βασικών πυρήνων της οργάνωσης, ενώ υπήρχε και τρίτος, με αρχηγό έναν 38χρονο, ο οποίος αγόραζε το λαθραίο οινόπνευμα από την Βουλγαρία και το αποθήκευε σε “καβάνζτα” στο Κορωπί, πριν διατεθεί στα παράνομα παρασκευαστήρια και τις ποτοποιίες. Ειδικότερα, εντός περιφραγμένης οικίας σε περιοχή της Αττικής, ιδιοκτησίας 56χρονου ημεδαπού, διατηρούσε χώρο, μέσα στον οποίο είχε εγκαταστήσει, παράνομα, πλήρη εργαστηριακό εξοπλισμό παρασκευής, τυποποίησης και εμφιάλωσης αλκοολούχων ποτών.
Στον ίδιο χώρο αποθήκευε προσωρινά κιβώτια με λαθραία αλκοολούχα ποτά, τα οποία στη συνέχεια διέθετε σε ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και κάβες ποτών στην Αττική, καθώς και σε επιχείρηση με χονδρικό εμπόριο υλικών καθαρισμού σε περιοχή της Ζακύνθου.

H δεύτερη ομάδα
Η δεύτερη εγκληματική ομάδα είχε το άλλο παρασκευαστήριο που εντοπίστηκε, όπου παρασκευάζονταν ποτά με γνωστές φίρμες, (κυρίως βότκα), τα οποία διοχετεύονταν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, ενώ έκανε λαθρεμπόριο οινοπνευματος και ποτών, τα οποία αγοράζονταν από την Βουλγαρία σε χαμηλές τιμές, τους άλλαζαν εδώ ετικέτες και τα προωθούσαν σε χαμηλές τιμές. Αρχηγός της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ένας 39χρονος Αρμένιος. Σε ότι αφορά την διαδικασία της παραγωγής και διάθεσης των ποτών, εισήγαγαν το οινοπνευμα, με το οποίο παρασκεύαζαν τα ποτά στα παράνομα παρασκευαστήρια, καθώς και τα νόμιμα στις ποτοποιίες, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος. Στη συνέχεια προωθούσαν το εμπόρευμα στην αγορά μέσα από κάβες, ή και απευθείας σε μπαρ, χωρίς παραστατικά και εισπράττοντας πάντα μετρητά, για να μην φαίνεται καμία τραπεζική κίνηση στους λογαριασμούς τους.
Τιμή πώλησης από 5 – 10 ευρώ
Το κύκλωμα πωλούσε τα επώνυμα ποτά, από 17 ευρώ που κάνουν στην νόμιμη αγορά, 10 ευρώ, ενώ τα δικά τους, που παρασκευάζονταν στις ποτοποίες, 5 ευρώ την φιάλη. Οι παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ξεκίνησαν πριν από τέσσερις μήνες. Εκτός από την λαθραία αιθυλική αλκοόλη κατασχέθηκαν ο εξοπλισμός για εμφιάλωση, τυποποίηση των ποτών, δεξαμενές, 5.267 φιάλες με διάφορα ποτά και περίπου 8.000 κενές, 75.975 ευρώ, πλαστές ετικέτες, δύο φορτηγά, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και πολλά άλλα πειστήρια. Επίσης, το κάθε παρασκευαστήριο χρησιμοποιούσε περίπου 4 τόνους οινοπνευματος την εβδομάδα, ενώ ένας τόνος βγάζει 3.600 φιάλες ποτών του ενός λίτρου, ή 4.260 των 750ml.

300.000 ευρώ οι διαφυγόντες φόροι
Μόνο για τα ανευρεθέντα, υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες φόροι είναι πάνω από 300.000 ευρώ, αλλά ο κύκλος εργασιών των δύο εγκληματικών οργανώσεων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Χαρακτηριστικό του κέρδους που αποκόμιζαν οι εμπλεκόμενοι από το λαθρεμπόριο οινοπνευματος και την διακίνηση των παράνομων ποτών, όπως είπε ο κ, Αποστολόπουλος, είναι ότι ένας τόνος αλκοόλης, για αγορά και φορολογία στοιχίζει περίπου 32.000 ευρώ, στη νόμιμη αγορά, ενώ το δίκτυο πλήρωνε μόνο περίπου 3.000 ευρώ, δηλαδή 10 φορές λιγότερα, για αγορά στην Βουλγαρία.
Όλα τα ποτά και άλλες ουσίες που βρέθηκαν εστάλησαν για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους, που θα καταδείξει αν πρόκειται για επικίνδυνα για την δημόσια υγεία σκευάσματα.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *