Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο σημαντικά είναι τα όνειρά σας; Ενώ κάποιοι άνθρωποι θεωρούν τα όνειρά τους απλά ως κάτι τρελό που συμβαίνει όταν κοιμούνται, υπάρχουν άλλοι που είναι συντονισμένοι με τον ονειρικό κόσμο: Οι Ιθαγενείς της Αμερικής (Ινδιάνοι). Και τα όνειρα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον πολιτισμό τους.

Τα νεαρά παιδιά των Ιθαγενών έχουν μάθει να θυμούνται τα όνειρά τους όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να τα χρησιμοποιούν ως οδηγό και ως παράθυρο μέσα στο μυαλό τους. Τα όνειρα είναι εξαιρετικά σημαντικά στον πολιτισμό των Ιθαγενών επειδή αυτοί πιστεύουν ότι ένα μέρος της ψυχής τους αφήνει το σώμα όταν μεταβαίνουν στον κόσμο των ονείρων. Σύμφωνα με τους Ιθαγενείς, κάθε άτομο στη Γη έχει τρεις ψυχές και όχι μόνο μία.

Η πρώτη είναι η ψυχή – εγώ που εκδηλώνεται ως αναπνοή. Έπειτα, υπάρχει η ψυχή – σώμα που δίνει στο σώμα μας ζωή και ενέργεια όταν είμαστε μέρος του «ξύπνιου» κόσμου. Τέλος, έχουμε την ελεύθερη ψυχή. Οι Ιθαγενείς πιστεύουν ότι η ελεύθερη ψυχή αφήνει το υλικό σώμα όταν ονειρευόμαστε. Αυτό είναι το κομμάτι της ψυχής κάποιου που ταξιδεύει σε άλλες διαστάσεις καθώς τα άλλα δύο μένουν πίσω με το υλικό σώμα.

Ο κόσμος των ονείρων
Οι Ιθαγενείς υποστηρίζουν ότι το μυαλό μας στην πραγματικότητα δεν ονειρεύεται στην έκταση που εμείς πιστεύουμε ότι το κάνει. Ούτε και το σώμα. Αντιθέτως, η ελεύθερη ψυχή φεύγει για να ταξιδέψει σε έναν ολότελα καινούργιο χώρο όπου μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλες ανθρώπινες ψυχές. Σε αυτόν τον κόσμο, μπορούμε επίσης να μιλήσουμε και με μη ανθρώπινα όντα. Ο ονειρικός κόσμος υπάρχει όπως ακριβώς και ο σωματικός κόσμος, και μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τον άλλον, ανοίγοντας τον εαυτό μας στις εμπειρίες και των δύο.

Ένα μεγάλο θέμα στην φιλοσοφία των Ιθαγενών είναι και η κατανόηση ότι όλη η ζωή είναι ένα γιγάντιο όνειρο. Για τους Ιθαγενείς, ο ονειρικός κόσμος ήταν πάντα τόσο σημαντικός όσο και ο υλικός-σωματικός. Και οι δύο, τους υπενθυμίζουν την παροδική φύση της ζωής. Τα πνεύματα και οι ψυχές που καθοδηγούν κάθε άτομο μπορούν να επικοινωνήσουν με εμάς στον ονειρικό κόσμο και συχνά το κάνουν αυτό μέσω συμβολικής επικοινωνίας και συμβάντων.

Κατά της διάρκεια της ονειρικής μας κατάστασης είμαστε ικανοί να λαμβάνουμε και να μεταδίδουμε πνευματικές και ψυχικές πληροφορίες. Οι Ιθαγενείς ψάχνουν τακτικά στα όνειρά τους για πληροφορίες από τους Γηραιότερους. Οι Γηραιότεροι ερμηνεύουν τα όνειρά τους και παρέχουν συμβουλές για το τι ο πνευματικός οδηγός (των ονείρων) προσπαθεί να τους πει, ακριβώς όπως χρησιμοποιούμε θεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τα προβλήματα του υλικού-σωματικού κόσμου.

Κατανοώντας τα όνειρα διαφορετικά
Τα όνειρα είναι το μέρος όπου βρίσκουμε καθοδήγηση από το πνεύμα και σύνδεση μαζί του. Ο κόσμος των ονείρων είναι απλά ακόμα ένα πλάνο ύπαρξης στο οποίο οι ψυχές μας ταξιδεύουν όταν κοιμόμαστε, αλλά τον χρησιμοποιούμε πιο εκτεταμένα για την κατανόηση του εαυτού μας, ούτως ώστε να ωριμάσουμε.

Οι πνευματικοί μας οδηγοί δεν μπορούν να επηρεάσουν απευθείας την εξέλιξη της ψυχής κάποιου. Έτσι, στον ονειρικό κόσμο χρησιμοποιούν συμβολισμούς για να μεταφέρουν τα μηνύματα της καθοδήγησης που θέλουν να στείλουν. Αν επιλέξουμε να πιστέψουμε αυτό που πιστεύουν οι Ιθαγενείς, τότε δεν υπάρχει καμία άρνηση για την σημασία των ονείρων που έχει κάποιος. Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να τα θυμόμαστε και να τα συλλογιζόμαστε, επειδή εξυπηρετούν ένα σκοπό: Μας βοηθούν να καθοδηγηθούμε μέσω των δυσκολιών του υλικού κόσμου.
ΠΗΓΗ

Από xiromeropress