Μετά από διαπάλη «υπηρεσιακών συµφερόντων» και «πολιτικά κρατούντων» προχώρησε, όπως όλα δείχνουν, η επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης στο 100% και µάλιστα χωρίς τη «συνδροµή» του τεχνικού συµβούλου. Έτσι, ανοίγει απ’ ό,τι φαίνεται ο δρόµος για την προκαταβολή του τσεκ στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, ο προγραµµατισµός δείχνει ως πρώτο στόχο η δισκέτα να σταλεί στην Τράπεζα Πειραιώς ακόµα και την ερχόµενη Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Είναι η πρώτη ηµεροµηνία που η Κοµισιόν έχει θέσει ως τυπικά δυνατή για την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στα κράτη-µέλη. Εν τω µεταξύ οι κατά τόπους ∆ΑΟΚ έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και άρχισαν ήδη τους διασταυρωτικούς ελέγχους, καθώς έχουν πάρει στα χέρια τους το αρχείο από την ΑΑ∆Ε. Βέβαια, πρέπει να σηµειωθεί ότι πρόκειται για διαδικασία, η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο, που συνήθως είναι περί τις 10 ηµέρες, γεγονός που σηµαίνει ότι δύσκολα µπορεί η υπόθεση πληρωµές να «κλείσει» µέχρι την επόµενη Παρασκευή. Αν δεν καταστεί εφικτό, η πίστωση του τσεκ ύψους περί τα 750 εκατ. ευρώ θα µεταφερθεί την εβδοµάδα 19 µε 23 Οκτωβρίου µε πολύ πιθανή και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, οι ∆ΑΟΚ θα πρέπει να στείλουν στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ και όποιες εκκρεµότητες έχουν σχετικά µε προγράµµατα της περσινής χρονιάς, προκειµένου να συµπεριληφθούν στην πίστωση, όπως προβλέπεται από τον κοινοτικό κανονισµό.

Διαβάστε επίσης: Πριμ εξόδου για αγρότες σε ηλικία συνταξιοδότησης και με διάδοχο θέλει στη νέα ΚΑΠ η Ευρωβουλή

Όσον αφορά τώρα τις αποζηµιώσεις λόγω της θεοµηνίας του «Ιανού», ανακοινώθηκε και επίσηµα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα δοθεί µέσα στον Οκτώβριο µία προκαταβολή χωρίς περιορισµούς και αφού προηγηθεί τροποποίηση του Κανονισµού του ΕΛΓΑ, η οποία µάλιστα χαρακτηρίζεται «γενναία» από το κυβερνητικό επιτελείο. Επιπλέον, σύµφωνα µε την απάντηση του υπουργού Μάκη Βορίδη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, µέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, µε τις οριστικές δηλώσεις, θα γίνει και η εξόφληση του συνόλου της αποζηµίωσης των πληγέντων παραγωγών, για το 100% της ζηµιάς που έχουν υποστεί.

Προσπάθεια για εκκρεµότητες του 2019

Μέσα στον επόµενο µήνα, και µετά την πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, δροµολογούν οι αρµόδιοι των πληρωµών να τακτοποιηθούν ορισµένες εκκρεµότητες τόσο από τα προγράµµατα όσο και από τις ενισχύσεις της περσινής χρονιάς. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, αναφορικά µε τα προγράµµατα υπάρχουν κάποια υπόλοιπα που σχετίζονται µε εντάσεις και αιτήσεις θεραπείας στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία του έτους 2019. Όσον αφορά την ενιαία, τα απλήρωτα έχουν να κάνουν µε «κολλήµατα» λόγω δασικών χαρτών και υπολογίζονται σε ένα ποσό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Για ∆εκέµβριο οι προκαταβολές σε Νιτρικά και Βιολογικά του 2020

Από τέλη Νοεµβρίου, µε πιθανότερο στις αρχές ∆εκεµβρίου, προγραµµατίζεται να πιστωθούν οι προκαταβολές των προγραµµάτων, Νιτρορύπανση, Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία και Αυτόχθονες φυλές ζώων του έτους 2020. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η πληρωµή αφορά το 4ο έτος των παλιών και το 2ο έτος των νέων της Βιολογικής Γεωργίας, το 3ο έτος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, το 4ο έτος των Νιτρικών και το 3ο έτος της 1ης προκήρυξης και το 2ο έτος της 2ης προκήρυξης για τις Αυτόχθονες φυλές.
agronews.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *