Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΠΡΟΣΟΧΗ:Το νέο ναρκωτικό «μπαλόνι» θερίζει στα νησιά!

ΠΡΟΣΟΧΗ:Το νέο ναρκωτικό «μπαλόνι» θερίζει στα νησιά!

μπαλονιιι
Μια φαινομενικά «αθώα» περιπέτεια με εισπνοή αερίου από μπαλόνι, που προκαλεί ευφορία, χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις και «ρίχνει» τις αναστολές αποτελεί τη νέα «βόμβα» που σαρώνει την Ελλάδα, στέλνοντας στο νοσοκομείο Ελληνες και ξένους τουρίστες. Νεαροί Βρετανοί που ξεσαλώνουν στα νησιά, όπως στα Μάλια της Κρήτης, την Ιο, τον Κάβο της Κέρκυρας και τον Λαγανά της Ζακύνθου, πλημμυρίζουν τα παραλιακά μπαράκια με το «αέριο του γέλιου» ή hippy crack, όπως είναι η διεθνής ονομασία του.
Η χρήση του ύπουλου και φτηνού ναρκωτικού (που πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία) γίνεται απλά με το μπαλόνι (!) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία. Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία. Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα!
Οπως έχει αποδειχθεί, «κόβει» στιγμιαία το οξυγόνο από τους πνεύμονες των χρηστών, γεγονός που επιφέρει βαριά σύγχυση. Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, όπως λέει ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος : «Για τη χώρα μας δεν υπάρχουν αναφορές για επιπλοκές ή θανάτους. Αυτό, όμως, εξηγείται από το γεγονός ότι, επειδή συνήθως τα παιδιά που το παίρνουν έχουν πρώτα καταναλώσει πολύ αλκοόλ, όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο βρίσκονται ήδη σε έντονη σύγχυση, έχουν εκδηλώσει δηλαδή ισχυρό συγχυτικό επεισόδιο και θεωρούνται μεθυσμένοι! Οταν συνέρχονται, δεν αποκαλύπτουν στον γιατρό ότι πήραν “αέριο γέλιου”, γιατί φοβούνται. Είναι της μόδας, όπως ήταν κάποτε το LSD. Χρειάζεται διαρκής και σοβαρή ενημέρωση, κυρίως στους νέους που πειραματίζονται».Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παγίδα με το συγκεκριμένο ναρκωτικό είναι ότι θεωρείται ακίνδυνο, επειδή πωλείται νόμιμα.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. «Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τη συγκεκριμένη χημική ένωση (Ν2Ο). Επίσης, είναι πολύ φθηνή. Κάνει από 2,5 ευρώ έως και 7 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα και τη μορφή, καθώς πωλείται είτε σε μπαλόνι που το εισπνέουν τα παιδιά είτε σε αμπούλα» εξηγεί ο δρ Κατσαδώρος. Στην Αγγλία, το 6% έως 8% των νεαρών έως 24 ετών έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές το αέριο. Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Daily Star» αποκαλεί τα Μάλια «τον απόλυτο ευρωπαϊκό προορισμό μεθυσιού, σεξουαλικών οργίων και αλητείας», και παραθέτει μαρτυρίες που αναφέρουν ότι οι Βρετανοί που εργάζονται σε νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής έχουν μπει στη διαδικασία «πώλησης» του hippy crack, καθώς κερδίζουν αρκετά χρήματα διακινώντας το ακόμα και στις πλαζ.
Σύμφωνα με καταγγελίες τουριστών, κυκλοφορεί ελεύθερα στα νυχτερινά μαγαζιά και μπορεί ο καθένας να το προμηθευτεί πολύ εύκολα. Το κόστος του «αερίου του γέλιου» είναι 1,70 λίρες, ενώ με τέσσερις λίρες μπορεί κάποιος να απολαύσει μαζί και ένα ποτό!
πηγηhttp://sinidisi.gr/