Την παραχώρηση του κτήματος POLDER από την Περιφέρεια προς τις Ενεργειακές Κοινότητες, για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή της Π.Δ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, εισηγήθηκε την δωρεάν παραχώρηση προς τις 7 Ενεργειακές Κοινότητες της συνολικής έκτασης του κτήματος POLDER, έκταση που είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την κατασκευή του έργου των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Ο κ. Δημητρογιάννης ανέλυσε στην επιτροπή όλα τα δεδομένα παραχώρησης, μεταξύ των οποίων τη διάρκεια της παραχώρησης για 39 έτη, τις νομικές υποχρεώσεις και δικαιώματα, την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας κερδοσκοπικού χαρακτήρα εντός του ακινήτου κ.ά. Με συντριπτική πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε την εισήγηση του κ. Δημητρογιάννη και ενέκρινε την παραχώρηση του ακινήτου προς τις Ενεργειακές Κοινότητες. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όλες οι απαραίτητες τεχνικές και οικονομικές μελέτες, που αφορούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τα οικονομικά οφέλη, καθώς και όλες οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, όπως και η σύνταξη των τοπογραφικών διαγραμμάτων και ψηφιακών χαρτών. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες έγιναν στο ελάχιστο χρονικό διάστημα με άψογο συντονισμό, όπου με αυτό τον τρόπο επισπεύδονται κατά πολύ οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες. Ήδη έχει ξεκινήσει η σύνταξη των απαραίτητων φακέλων για την κατάθεση του αιτήματος αδειοδότησης του έργου από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε σύντομα να εγκριθούν και οι όροι σύνδεσης του έργου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε: «Από το Νοέμβριο του 2021 που ολοκληρώθηκε η σύσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, διανύσαμε μια μεγάλη απόσταση σε σύντομο χρόνο, ώστε να διεκπεραιώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, μελέτες και αδειοδοτήσεις που απαιτούνταν για αυτό το σύνθετο έργο ενέργειας. Με την παραχώρηση του κτήματος POLDER από την Περιφέρεια προς τις Ενεργειακές Κοινότητες, και την ολοκλήρωση όλων των σχετικών μελετών, προχωρούμε στο επόμενο στάδιο, αυτό της προετοιμασίας των αιτημάτων όρων σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ, διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, για να επισπευστεί και η σχετική έγκριση. Νυχθημερόν, με μια ομάδα άξιων συνεργατών, εργαζόμαστε συστηματικά για την τάχιστη υλοποίηση του καινοτόμου και απαραίτητου ενεργειακού έργου, που θα ελαφρύνει τα κόστη σε Περιφέρεια, Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και Δήμους, καθώς και σε 305.000 συμπολίτες μας. Ιδίως στην παρούσα περίοδο με την ενεργειακή κρίση, το έργο αυτό καθίσταται αδήριτη ανάγκη πλέον».

Από xiromeropress