Πώς θα εξαγοράζεται χρόνος πρόσθετης ασφάλισης στον ΟΓΑ,τι προβλέπει για τους αγρότες;

0
88


Απόφαση με την οποία ορίζεται η διαδικασία καταβολής εισφοράς εξαγοράς στον ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του πρώην ΟΓΑ, εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Βασίλης Αγγελόπουλος Βασίλης Αγγελόπουλος
Όπως τονίζεται όσοι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας επιθυμούν να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης, θα πρέπει να καταβάλλουν για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
Προϋπόθεση είναι ο χρόνος ασφάλισης που θα αναγνωριστεί να μην συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από τους ανωτέρω φορείς. Για να προχωρήσει η διαδικασία αναγνώρισης θα πρέπει ο ασφαλισμένος να υποβάλλει σχετική αίτηση άπαξ πριν από τη συνταξιοδότησή του. Το συνολικό ποσό της κατά τα ανωτέρω εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε με εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος αναγνώρισης, είτε σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται.
Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με τον τόκο καθυστέρησης που προβλέπεται. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Τα ίδια ισχύουν και για τους εγγεγραμμένους μόνο στα μητρώα του ασφαλισμένων του πρώην κλάδου πρόσθετης ασφάλισης.
πηγη dikaiologitika.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here