Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 1.000 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα

Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 1.000 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα

Πώς θα πάρετε επιδότηση έως και 1.000 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα
Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Ecofin) με ομόφωνη απόφασή του ενσωμάτωσε το κεφάλαιο REPowerEU το οποίο περιλαμβάνει την επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων, στα επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Με την απόφαση αυτή του Ecofin μπήκε στις ράγες το πρόγραμμα επιδότησης για την τοποθέτηση από τα νοικοκυριά ηλιακών θερμοσιφώνων, δράση η οποία -μεταξύ άλλων- εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα του REPowerEU

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews είναι θέμα χρόνου να δοθεί η έγκριση για την επιδότηση και αμέσως μετά να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.

Το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στην τελική φάση του σχεδιασμού του απο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς θα «τρέξει» με το μοντέλο του «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» και η διαδικασία εάν δεν θα είναι πανομοιότυπη θα έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, με την επιδότηση να κυμαίνεται από τα 800 έως και τα 1.000 ευρώ.

Εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως με εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται οτι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet και υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2020.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι κατηγορίες επιδότησης συσκευών
1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%
Μένει, λοιπόν, να φανεί αν τελικά η επιδότηση για την τοποθέτηση ηλιακών θερμοσίφωνων θα γίνει πράγματι με μοντέλο επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών ώστε να φανεί αν θα ισχύσουν τα παραπάνω κριτήρια.dikaiologitika.gr/

0Shares