Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΡήγας Φεραίος :Στραγγαλίστηκε σαν σήμερα ο Μεγάλος Ελληνας Διαφωτιστής!

Ρήγας Φεραίος :Στραγγαλίστηκε σαν σήμερα ο Μεγάλος Ελληνας Διαφωτιστής!

ARIGAS
Ο Pήγας Φεραίος γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Το πραγματικό του όνομα ηταν Αντώνιος Κυριαζής η Κυριτζής .Ο ίδιος προτιμούσε να χρισημοποιεί ως επώνυμο αυτό της γεννετηράς του δηλαδή Βελεστινλής.Ο Ρήγας εγκατέλειψε πολύ νωρίς την πατρίδα του αφού πρώτα πήρε τη βασική του μόρφωση .ΤΟ 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη ώπου συνέχισε τις σπουδές του .
Το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπαλληλος.Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας.Ως κορυφαίο έργο του θεωρείται η Νέα πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρουμελής ,της Μικράς Ασίας ,των Μεσογείων Νησών και της Βλαχομπογδανίας που περιείχε.
-Το Θούριο γνωστό επαναστατικό άσμα.
-Μια επαναστατική προκύρηξη
-Τη διακύρηξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων Διαφωτιστών.
-Το Σύνταγμα του Ρήγα
Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολίεθνικης βαλκανικής επικρατείας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση.Προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους οθωμανούς λαούς εναντίων του κοινού τυράνου.
Επεδίωξε μάλιστα να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να ζητήσει τη βοήθεια του.Συνελήφθη όμως στις 19 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς και παραδόθηκε στους Τούρκους,οι οποίοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798.