Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΡΑΔΙΟΑΕΤΟΣ ΣΚ:Το εντυπωσιακό λιθόστρωτο Μπίλιοβο στην Μεσσηνία!

ΡΑΔΙΟΑΕΤΟΣ ΣΚ:Το εντυπωσιακό λιθόστρωτο Μπίλιοβο στην Μεσσηνία![φωτο]

%ce%bc%cf%80%ce%b91
Τα Σωτηριάνικα είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Μεσσηνίας στη δυτική πλευρά της οροσειράς του Ταϋγέτου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων στους πρόποδες του βουνού. Κατά την παράδοση, το χωριό πήρε την ονομασία του από τον Σωτήρη Μενούση, τον πρώτο οικιστή του, ο οποίος καταγόταν από τα Ανώγεια της Σπάρτης.
%ce%bc%cf%80%ce%b92
%ce%bc%cf%80%ce%b93
%ce%bc%cf%80%ce%b94
%ce%bc%cf%80%ce%b95
%ce%bc%cf%80%ce%b96
%ce%bc%cf%80%ce%b97
Το χωριό διαθέτει μια σειρά σημαντικών αξιοθέατων που έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία: ο Πύργος των Καπετανάκηδων, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου και ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής, ο Ιερός Ναός Υπαπαντής Σωτήρος, η παλαιά Γέφυρα «Κοσκάρακα», της οποίας η καμάρα στηρίζεται σε ένα βράχο, η «νεώτερη» Γέφυρα «Κοσκάρακα» και τέλος, το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου, που αποτελεί δείγμα τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Από τα Σωτηριάνικα ξεκινά το Μπίλιοβο, μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας. Το περίφημο λιθόστρωτο μονοπάτι κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνέδεε τα χωριά της περιοχής. Το τμήμα που σώζεται σήμερα και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε μνημείο έχει μήκος 3 χλμ. και 83 στροφές, από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών. Ανεβαίνοντας οι επισκέπτες πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από ψηλά τα χωριά την Μάνης και τον Μεσσηνιακό κάμπο. Το Μπίλιοβο οδηγεί και καταλήγει στο χωριό Αλτομιρά σε υψόμετρο 800 μέτρων.πληροφοριες wikipedia

0Shares