Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΆΡΩΣΕ την Αττική ο κυκλώνας Ζορμπας. Που υπάρχουν προβλήματα.

ΣΆΡΩΣΕ την Αττική ο κυκλώνας Ζορμπας. Που υπάρχουν προβλήματα.


Ο κυκλώνας Ζορμπάς επηρεάζει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, 29.09.2018 και την Αττική εκτός από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια με τα περισσότερα προβλήματα να έχουν παρατηρηθεί τόσο στα νότια, όπως στην Ηλιούπολη και την Γλυφάδα, όσο και στα βόρεια προάστια.
Έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας του κυκλώνα Ζορμπά χτύπησαν από τα ξημερώματα τη νότια Πελοπόννησο. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από Μεθώνη, Καλαμάτα, Στούπα και Φοινικούντα. Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ. Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο». Σε ποια λιμάνια είναι «δεμένα» τα πλοία. Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και τις επόμενες ημέρες.
Αττική: Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση
Αναγνώστες του newsit καταγγέλλουν ότι στην Ανάβυσσο δεν έχουν ρεύμα εδώ και 48 ώρες, ενώ και στα Βριλήσσια υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης εδώ και μια ώρα.
Τα περισσότερα εντοπίζονται σε μια τεράστια ακτίνα από το Σούνιο μέχρι τον Μαραθώνα, με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να λύσουν το πρόβλημα και να επανέλθει κανονικά το ρεύμα στους καταναλωτές.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε πως “τις τελευταίες 48 ώρες που έχουμε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει προκαλέσει ο «Ζορμπάς», έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα κυρίως στα βόρεια προάστια και στο κομμάτι της ανατολικής Αττικής. Οι κλήσεις είναι πάρα πολλές, με τους τεχνικούς να έχουν καλύψει 2000 με 2500 χιλιάδες προβλήματα βλαβών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 500 με 700 κλήσεις πολιτών για βλάβες”.
Στη συνέχεια επεσήμανε την έλλειψη τεχνικού προσωπικού τονίζοντας πως “οι τεχνίτες δουλεύουν επί 24ωρου βάσεως δεν έχουν σταματήσει. Η μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού που υπάρχει δημιουργεί τα προβλήματα και η κάλυψη των αναγκών από το Σούνιο μέχρι το Μαραθώνα είναι δύσκολη γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Οι τεχνικοί πρέπει φτιάχνοντας μια βλάβη να αποκαταστήσουν και την επόμενη και έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο κενό. Άρα και ο καταναλωτής καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρχει υπομονή ώστε ο τεχνίτης να μπορεί να αντεπεξέλθει, να αποκαταστήσει τη βλάβη και να επανέλθει κανονικά το ρεύμα στους πολίτες. Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως οι τεχνίτες θα το κερδίσουν και αυτή τη φορά και θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν πλήρως τις βλάβες, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να έχει ρεύμα και να φτάνει αυτό το αγαθό, η ηλεκτρική ενέργεια, σπίτι τους χωρίς προβλήματα.
Σε Ανατολική Αττική και βόρεια Προάστια τα περισσότερα προβλήματα
Τα περισσότερα προβλήματα που έχει φέρει ο τυφώνας «Ζορμπάς» ξεκινάνε «από το Σούνιο, από την Ανάβυσσο, το Λαύριο, τη Ραφήνα, μέχρι το Μαραθώνα” επεσήμανε ο κ. Μανιάτης και ανέφερε πως “υπάρχουν εκεί πολίτες που μπορεί να έχουν προβλήματα μέχρι και 24 ώρες. Ενδιάμεσα, γύρω στις 6-7 ώρες, έχουν πάρει και πάλι ρεύμα, αλλά τα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν συνέχεια προβλήματα. Δέντρα πέφτουν πάνω στα καλώδια και μένουν πάλι εκτός δικτύου. Και τρέχουν πάλι από την αρχή οι τεχνίτες για να επαναφέρουν το ρεύμα. Είναι αρκετές τέτοιες περιπτώσεις που μέσα στις 48 ώρες έχουν μείνει αρκετές ώρες εκτός ρεύματος. Κυρίως αυτά τα προβλήματα είναι στην ανατολική Αττική στα βόρεια προάστια, στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Στέφανο, στο Μενίδι, στο Περιστέρι. Εκεί δημιουργούνται και υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή”.
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με την Τροχαία, στην παραλιακή οδό, στο ύψος της Καλαμακίου και στο ρεύμα προς Αθήνα, η κίνηση γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.
Kαθυστερήσεις στον Προαστιακό λόγω της κακοκαιρίας
Αρκετά προβλήματα έχει προκαλέσει στο δίκτυο του Προαστιακού η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα την πρωτεύουσα, αλλά και την Πελοπόννησο.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν καθυστερήσεις σε αρκετά δρομολόγια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες καταργήσεις. Η διοίκηση του Προαστιακού ενημερώνει το επιβατικό της κοινό πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου οι επιβάτες να φθάσουν στον προορισμό τους.
Που πραγματοποιείται εκτροπή των οχημάτων
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος της χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων «CYCLON»), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος του κόμβου Οινόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα.
-Αττική Οδός, έξοδος 1 (προς Μάνδρα).
-Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της αερογέφυρας Μάνδρας (ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα).
-Οδός Θριασίου Πεδίου (κόμβος Θριασίου Νοσοκομείου), ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαγούλα/Μάνδρα.
-Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Μεγάλου Λούκα/ Λεωνίδα Στάμου (διασταύρωση Μάνδρας/ Μαγούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.
Από την Αστυνομία, για μία ακόμα φορά, παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και τις σχετικές πινακίδες, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία και να προληφθούν τα τροχαία ατυχήματα.
Κλειστά και τα λιμάνια της Αττικής
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο, που φθάνουν κατά τα τόπους τα 10 μποφόρ.
Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για Αργοσαρωνικό.
Κανονικά εκτελείται η γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη – Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.
Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε διάφορες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει προκαλέσει το κύμα της κακοκαιρίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αργολίδα έχει κλείσει η είσοδος του Κρανιδίου, ενώ στην Αρκαδία, λόγω πτώσης πετρών, έχουν κλείσει οι δρόμοι Άστρους – Άργους, στο ύψος του Ξηροπήγαδου και Άστρους – Λεωνιδίου, στο ύψος του Κρυονερίου. Στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, και προχωρούν στις απαραίτητες εργασίες, ώστε να δοθούν και πάλι οι δρόμοι στην κυκλοφορία.
Στην Μεσσηνία έχουν κλείσει, λόγω του έντονου κυματισμού, οι παραλιακοί δρόμοι στη Μεθώνη, στην Καρδαμύλη, στο Ακρογιάλι και στις Κιτριές, ενώ στην Καλαμάτα προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα, μετά την πτώση δέντρων.
Τέλος, στην Λακωνία έχει «φουσκώσει» ξεροπόταμος στις Κροκεές και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα στο δρόμο που περνά από το σημείο.
Eκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με Α.Α. 4/2018, που εκδόθηκε την Παρασκευή (28-09-2018), επικαιροπoιείται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία ως ακολούθως:
1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):
Α] Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.
Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική.
Σταδιακά μέχρι το βραδύ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.
Β] Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.
2. Την Κυριακή (30-09-2018):
Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.
Β] Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):
Α] Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, οπού θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Β] Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Τι να προσέξετε. Πως να προστατευτείτε
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με:
Ελληνική Αστυνομία: 100
Πυροσβεστική: 199
ΕΚΑΒ: 166
Λιμενικό: 108
Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112
πηγη

0Shares