%cf%87%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b12
Δείγμα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, είναι πάντα παρούσες στις πιο σημαντικές στιγμές των οικογενειών. Οι τρόποι παρασκευής τους πολλοί και η ποικιλία τους μεγάλη. πίτα με χόρτα(Χορτόπιτα), πίτα με τυρί(τυρόπιτα), πίτα με κρέας(κρεατόπιτα), πίτα με μακαρόνια(μακαρονόπιτα), πίτα με κολοκύθι(κολοκυθόπιτα), είναι μερικές από τις οποίες, σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην Ήπειρο έχει συχνά στο τραπέζι του.
Κατά την περιήγησή μας στα όμορφα Μαστοροχώρια της Ηπείρου συναντήσαμε την Κα Μαρία Νούτσου από το Κεφαλοχώρι, η οποία μας μύησε στα μυστικά της ηπειρώτικης πίτας, ετοιμάζοντας για εμάς μια πεντανόστιμη πίτα με χόρτα(χορτόπιτα) την οποία και έψησε με τον ξεχασμένο πια, παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, την γάστρα*.
Τα υλικά λίγα, απλά και αγνά, η αγάπη και η υπομονή όμως μεγάλη. Σε μια λεκάνη έβαλε τρεις μεγάλες χούφτες αλεύρι, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και μία κουταλιά του γλυκού ξύδι και σιγά- σιγά άρχισε να προσθέτει νερό. «Όσο πάρει» μας είπε, εννοώντας όσο χρειάζεται για να γίνει ζυμάρι και να μην λασπώνει. Άρχισε να ζυμώνει με τα χέρια έως ότου η ζύμη έγινε λεία, την έπλασε σαν μπάλα και την σκέπασε με καθαρή πετσέτα για μισή ωρίτσα για να ξεκουραστεί.
Στο διάστημα αυτό ετοίμασε την γέμιση. Ψιλόκοψε διάφορα χόρτα όπως λάπατα, σπανάκια, πράσα, τσουκνίδες και φρέσκα κρεμμυδάκια, τα σόταρε με ελαιόλαδο και στο τέλος πρόσθεσε μπόλικη τριμμένη φέτα.
Έπειτα χώρισε τη ζύμη σε 10 μικρά μπαλάκια και άρχισε κάθε ένα να το ανοίγει σε φύλλο όσο περίπου είναι το σινί (μεγάλο κυκλικό ταψί). Παρά την ηλικία της, τα επιδέξια χέρια της έκαναν τον κλώστη να κελαηδάει πάνω στο πλαστήρι και το φύλλο λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο. έβαλε τέσσερα φύλλα στον πάτο του ταψιού φροντίζοντας να τα ραντίζει με ελαιόλαδο και λιωμένο αγελαδινό βούτυρο, μετά το 1/3 της γέμισης, έπειτα φύλλο, γέμιση, φύλλο, γέμιση και στο τέλος άλλα τέσσερα φύλλα. Πριν τοποθετήσει την πίτα στη γάστρα την ράντισε με λίγο νερό. Την έψησε για περίπου μία ώρα προσέχοντας πάντα να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία της γάστρας και καεί η πίτα. Τα πολλά χειροποίητα, λεπτά φύλλα και το αργό ψήσιμο στην γάστρα είναι το μυστικό της νοστιμιάς της. Το αποτέλεσμα σε δικαιώνει! Τραγανή, μυρωδάτη και προπαντός νοστιμότατη!
*παραδοσιακό σκεύος το οποίο έχει σχήμα θολωτό και δίνει τη δυνατότητα να σκεπαστεί το ταψί με την πίτα ή το ψητό και να προστεθούν κάρβουνα πάνω από αυτό. Μ’ αυτό τον τρόπο βάζουμε φωτιά πάνω- κάτω στο ταψί και το φαγητό σιγοψήνεται ομοιόμορφα.
ΑΠΟ http://greeklandtraveller.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *