ΣΗΜΕΡΑ Πέµπτη 10 Μαρτίου δροµολογεί ο ΕΛΓΑ την επόµενη πληρωµή, που θα αφορά ζηµιές από τον παγετό της άνοιξης του 2021, αλλά και κάποιες ζηµιές από παγετούς που συνέβησαν µέσα στο 2022. Τις πληροφορίες που έγραψε η εφημερίδα Agrenda, επιβεβαιώνει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτό που είναι ακόµα σε εκκρεµότητα είναι να βρεθεί λύση στο θέµα µε τις αποζηµιώσεις των καλλιεργειών που βρίσκονταν στην ολοκλήρωση του προανθικού σταδίου και στην έναρξη της ανθικής περιόδου. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά µε τον Περιφερειάρχη ∆υτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και βουλευτές Κοζάνης της Ν∆, αναφέρθηκε ότι θα χρειαστεί επιπρόσθετη δαπάνη ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι, στη συνέντευξή τους ο υπουργός, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τον παγετό ανέφερε τα εξής: « Για τον ΕΛΓΑ θέλω να σας επισημάνω ότι την περίοδο που άλλες κυβερνήσεις ξεκινούσαν τις πληρωμές για το προηγούμενο έτος εμείς τις ολοκληρώνουμε. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της τάξης που έχει μπει αλλά και βούλησης του πρωθυπουργού να ενισχύει τον συγκεκριμένο οργανισμό, ώστε οι αγρότες μας να νιώθουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για την παραγωγή τους. Μέχρι σήμερα και για το σύνολο του 2021, ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει πληρωμές που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 331 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2021. Και στις 10 Μαρτίου θα γίνει μια ακόμη πληρωμή για ζημιές που αφορούν στο προηγούμενο έτος, ύψους 46 εκατ. ευρώ».

Επιβεβαιώνοντας επίσης το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρει επίσης ότι «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο Μάρτιο επίσης θα κάνει πληρωμές σε εκκρεμότητες που υπάρχουν για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, Πράσινης ενίσχυσης, Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας καθώς και για μια σειρά συνδεδεμένα καθεστώτα, που αθροιστικά ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Πληρωμή Αποζημιώσεων, ύψους 44.823.307,35 ευρώ

Μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, επισπεύθηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 44.823.307,35 ευρώ σε 14.527 δικαιούχους παραγωγούς, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον “Παγετό της Άνοιξης 2021” αλλά και για ζημίες εξ ’αιτίας άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι αποζημιώσεις καταβάλλονται την Πέμπτη 10η Μαρτίου 2022 από τον ΕΛ.Γ.Α.

Με την πληρωμή αυτή σχεδόν ολοκληρώνεται η εξόφληση των οφειλόμενων αποζημιώσεων, για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες προκλήθηκαν εντός του έτους 2021.

Ο Οργανισμός με κατεπείγουσες διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.ΠΗΓΗ

Από xiromeropress