Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει την έκτακτη ενίσχυση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ως εξής:

138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ
223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος
580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα.
Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Η προσαύξηση δεν θα καταβληθεί στις περιπτώσεις που η ισχύς της οικείας εγκριτικής απόφασης έχει ανασταλεί, αποδίδεται δε στους δικαιούχους μετά την τυχόν άρση της ανωτέρω αναστολής. Η καταβολή της προσαύξησης προηγείται της τακτικής καταβολής της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης.
Σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών ή πληρωμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα.
Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με την καταβολή του διπλού ΕΕΕ θα λάβει 600 ευρώ τον Απρίλιο.

Για παράδειγμα νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του διπλού ΕΕΕ θα λάβει 800 ευρώ συνολικά τον Απρίλιο.

Για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του διπλού ΕΕΕ θα λάβει 700 ευρώ συνολικά τον Απρίλιο.

Για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του διπλού ΕΕΕ θα λάβει συνολικά τον Απρίλιο 800 ευρώ.

Επίδομα Παιδιού
Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 όποτε και να κάνουν την αίτηση για το 2022 ακόμη και την τελευταία ημέρα, δηλαδή 15 Ιανουαρίου 2023 θα λάβουν κανονικά τη μιάμιση δόση.

Ειδικότερα το επίδομα παιδιού χορηγείται στους δικαιούχους της πρώτης δόσης του έτους 2022, με προσαύξηση του μηνιαίως χορηγούμενου ποσού κατά το ήμισυ. Αντίστοιχη προσαύξηση χορηγείται στους λοιπούς δικαιούχους του επιδόματος του έτους 2022, μετά την έγκριση της αίτησης τους.
Η προσαύξηση θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους και καταβάλλεται άπαξ για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Αν, μετά την καταβολή της προσαύξησης, από την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων του φορολογικού έτους 2021 μεταβληθεί η κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2022:

α) εφόσον προκόψει αχρεώστητη, εν όλω ή εν μέρει, καταβολή του επιδόματος, η καταβληθείσα προσαύξηση επιστρέφεται αναλόγως ή
β) εφόσον προκόψει ότι αναδρομικά δικαιούνται μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, η προσαύξηση που καταβλήθηκε αυξάνεται αναλόγως, και το υπολειπόμενο ποσό αυτής αποδίδεται στους δικαιούχους μαζί με την καταβολή του ανωτέρω αναδρομικός οφειλόμενου ποσού του επιδόματος.
Κερδισμένοι είναι οι οικογένειές με τρία παιδιά και πάνω καθώς μία οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει 420 ευρώ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

Πόσα χρήματα λαμβάνουν οι δικαιούχοι
Ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα τα ποσά του επιδόματος είναι:

Για την Α κατηγορία:
70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Γ κατηγορία:
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Αναπηρικά επιδόματα
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει 200 ευρώ ως έκτακτο δώρο Πάσχα σε όσους λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα. Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΑ χορηγεί τα κατωτέρω επιδόματα και οικονομικές ενισχύσεις:

α) επίδομα κίνησης, 165ευρώ

β) διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος. 362 ευρώ

γ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, 313 ευρώ

δ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση, 527 ευρώ

ε) οικονομική ενίσχυση παραπληγικών – τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, 771 ευρώ ή 385,50 ευρώ αν περιθάλπονται σε δομές κλειστής φροντίδας ή αν λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τον φορέα τους μικρότερη της προβλεπόμενης ή 330,40 ευρώ, σε περίπτωση μονού ακρωτηριασμού

στ) ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) 362 ευρώ, ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), 697 ευρώ, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) ,697 ευρώ

ζ) οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων ,362 ευρώ

η) οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,362 ευρώ οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι φοιτητές, πτυχιούχοι εργαζόμενοι) ή 697 ευρώ οι άνεργοι ανασφάλιστοι , άνεργοι άμεσα ή έμμεσα ασφαλ/νοι, μη εργαζόμενοι φοιτητές

θ) οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, από 0 έως 18 ετών, 697 ευρώ.

ι) οικονομική ενίσχυση Χανσενικών 697 ευρώ ή 362 ευρώ ευρώ αν νοσηλεύονται ή πρόκειται για μέλη οικογενείας.dikaiologitika.gr

Από xiromeropress