Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ:Ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ:Ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

Ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και όπως όλα δείχνουν πάμε για την τελική αναμέτρηση!
ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ:Ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο
Εσπευσμένα θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπολος από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, λόγω της νέας τουρκικής προκλητικότητας με τη NAVTEX.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τη νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς να βγάλει ξανά στα ανοιχτά του Καστελλόριζου το ερευνητικό Oruc Reis και αναμένεται να κινηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας κρίθηκε αναγκαίο να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Προφανώς οι πληροφορίες που έχει ο ΥΠΕΘΑ από τους αρχηγούς των Επιτελείων είναι άκρως ανησυχητικές!

Αντι-NAVTEX για το Oruc Reis

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί η Αθήνα προέβη σε μια ακόμη ενέργεια για να μπλοκάρει τον πλου του Oruc Reis. Οπως έγινε γνωστό, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Ακολουθεί η Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης:

IRAKLEIO STATION NAVWARN 596/20
KASTELORIZO SEA

UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA06-1262/20.
CANCEL THIS MESSAGE 222059 UTC OCT 20.
Πηγή: iefimerida.gr