%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b71
Οι Άλπεις είναι γνωστές για την μαγευτική ομορφιά και τα πανέμορφα τοπία τους. Αν θέλει κάποιος να θαυμάσει αυτά τα θαύματα της φύσης, θα πρέπει να ταξιδεύσει αρκετά χιλιόμετρα και να ξοδέψει αρκετά χρήματα, μιας που τα χιονοδρομικά κέντρα και τα καταλύματα γενικότερα εκεί είναι πανάκριβα. Αυτό που δεν ξέρουμε όμως, είναι ότι ακόμη και στην χώρα μας μπορούμε να πάρουμε μια μικρή γεύση από Άλπεις, χωρίς να ταξιδέψουμε άπειρα χιλιόμετρα και χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μία περιουσία. Αρκεί ένα μικρός ταξιδάκι ως την Ευρυτανία και συγκεκριμένα, ως το Βελούχι.
Η Ευρυτανία είναι γνωστή για τις ομορφιές της, τόσο για τα πολλά και πασίγνωστα γεφύρια, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται και από πολλούς θρύλους, όσο και για την πανέμορφη φύση και τη πλούσια χλωρίδα και πανίδα της. Τα πολλά και ψηλά βουνά της Ευρυτανίας κρατούν το χιόνι τους μέχρι το καλοκαίρι και αυτό έγινε και η αφορμή να στραφούν κάτοικοι και τοπικοί επιχειρηματίες στον χειμερινό τουρισμό, δημιουργώντας το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι. Πρόκειται για ένα κέντρο το οποίο παρέχει στον επισκέπτη όλα τα κομφόρ και γενικά τα πάντα που θα περίμενε να βρει σε ένα καλό χιονοδρομικό. Κρύβει όμως και αρκετά μυστικά, ένα από αυτά είναι και η μοναδική Αλπικού τύπου λίμνη στην Ελλάδα!
%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b72
Η Αλπικού τύπου λίμνη στο Βελούχι
limni-velouxiΣτο όρος Βελούχι λοιπόν και σχετικά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, περίπου στα 1850 μέτρα υψόμετρο θα βρείτε μία μικρή λιμνούλα, με διάμετρο που αγγίζει τα 25 μέτρα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι είναι Αλπικού τύπου, δηλαδή βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, τριγυρισμένη από βουνά και η στάθμη της μένει σχεδόν πάντα η ίδια, άσχετα από τις εποχές του χρόνου. Αυτό οφείλεται τόσο στα πολλά χιόνια και στο λιώσιμο τους κατά το καλοκαίρι και τις χαμηλές θερμοκρασίες, όσο και σε υπόγειες πηγές και άλλα υπόγεια ύδατα που βρίσκονται κάτω από τη λίμνη. Με άλλα λόγια, το νερό της αναπληρώνεται συνεχώς.
Η λιμνούλα αυτή αποτελεί πραγματική πηγή ζωής για τη γύρω περιοχή, μιας που εκεί πάνε να ποτιστούν πολλά άγρια ζώα αλλά και τα ζώα των τοπικών κτηνοτρόφων. Για την ακρίβεια, αν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε, θα πρέπει να έχετε τον νου σας στα τσοπανόσκυλα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν άγρια αν δεν είναι κοντά το αφεντικό τους και δοκιμάσετε να πλησιάσετε τα πρόβατα τους. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα νερά που ποτίζουν τη λίμνη πέρα από τα ζώα, δίνουν ζωή και στα πολλά είδη χλωρίδας που συναντάμε εκεί.
Μαρία Παπαδοπούλου
evrytan.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *