In ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ, ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ, ΝΕΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

splhnantero-b
Είναι από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα του Ξηρομέτου το Παραδοσιακό Σπληνάντερο! Χρειαζόμαστε : μία μπόλια, μία συκωταριά, εξι-επτά σκελίδες σκόρδα, αλατοπίπερο και ένα έντερο.Πλένουμε καλά καλά το έντερο και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζει. Βάζουμε πάνω στο τραπέζι μας μια λαδόκολα και απλώνουμε πάνω τη μπόλια. Κόβουμε με ένα ψαλίδι σε στενές λωρίδες (τόσο στενές όσο ένα δάκτυλο η κάθε μια) την καρδιά,

το συκώτι και τη σπλήνα. Αυτές τις τρεις λωρίδες τις απλώνουμε πάνω στη μπόλια. Τώρα εδώ χρειάζεται προσοχή διότι εξαρτάται και η επιτυχία του έδεσματός μας. πρέπει να περάσουμε την τυλιγμένη μπόλια με το περιεχόμενό της στο έντερο. Να τι κάνουμε: Παίρνουμε το έντερο απ’ τη στενή του πλευρά, βάζουμε την άκρη του λίγο προς τα μέσα και βάζουμε εκεί την άκρη της τυλιγμένης μπόλιας σπρώχνοντας προς τα μέσα. Το έντερο σιγά-σιγά καλύπτει τη μπόλια και έρχεται τα μέσα-έξω. Η μπόλια γλυστρά μαζί με την άκρη του εντέρου προς τα μέσα, στο ίδιο το έντερο. Στο τέλος περνά όλη η μπόλια και το έντερο έχει γυρίσει όλο απ’ την ανάποδη. Η λεία πλευρά του είναι τώρα απ’ έξω.

Το σπληνάντερό μας είναι έτοιμο για ψήσιμο στη σούβλα ή στο φούρνο. Αν το βάλετε στο φούρνο βάλτε από κάτω κληματόβεργες ή σχάρα και τυλίξτε το σε λαδόκολα ή αλουμινόχαρτο για να μην σας καεί, στο τέλος όμως ξετυλίξτετο και να το αφήστετο να ξεροψηθεί. stchronicls.pblogs

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Recent Posts

Start typing and press Enter to search