Ενώ οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Ιστορικού Δημαρχείου συνεχίζονται, αρχαιολογικά ευρήματα από δημόσιο κτήριο της Αρχαίας Αμβρακίας ήρθαν στο φως.

Έτσι σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στον χώρο ενημερωτική συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δημήτρη Σφήκα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου και στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βασίλη Κασκάνη.
Κατά την επίσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων, υπηρεσιακά στελέχη της Αρχαιολογίας και ο ανάδοχος της κατασκευάστριας εταιρείας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα ευρήματα που εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στον υπόγειο χώρο του Ιστορικού Δημαρχείου, με στόχο την προβολή τους, αλλά και της σύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία.
Όπως εξηγεί η αρχαιολόγος Θεοδώρα Κοντογιάννη, στα δυο υπόγεια του ιστορικού Δημαρχείου ανακαλύφθηκαν κατάλοιπα της Αρχαίας Αμβρακίας και μάλιστα διαφόρων εποχών, των ελληνιστικών χρόνων και πρωιμότερα των κλασικών χρόνων. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ένα μεγάλο τείχος, τμήμα πιθανότατα ενός σημαντικού δημοσίου κτιρίου της Αρχαίας Αμβρακίας που όμως δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του υλικού που έχουν
συλλέξει οι αρχαιολόγοι. Υπάρχουν όμως και άλλα τείχη που ανήκουν σε άλλη εποχή και στρώμα καταστροφής κεραμίδων που μαρτυρούν τη διαχρονικότητα της χρήσης του κτιρίου.
Το ένα από τα δύο υπόγεια «παραπλάνησε» τους αρχαιολόγους καθώς ήταν καλυμμένο με πλάκες και υπέθεσαν ότι πρόκειται για τμήμα της κεντρικής λεωφόρου της Αρχαίας Αμβρακίας που είχε αποκαλυφθεί κατά το έργο της αποχέτευσης στην οδό Σκουφά το 1992-1994. Όμως με τον καθαρισμό φάνηκε ότι πρόκειται για νεότερες πλάκες που αφαιρέθηκαν και αποκαλύφθηκε το κτίριο.

Η δήλωση του Δημάρχου:
«Οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και ο Δήμος μας στέκεται με όλα του τα μέσα στο πλευρό της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Τα ευρήματα που βρέθηκαν θα διατηρηθούν, θα αναδειχθούν με την τοποθέτηση ειδικού τζαμιού αλλά και με τεχνικό υλικό για την κατανόηση των ευρημάτων και του χώρου. Είμαι σίγουρος, ότι θα αποτελέσει ένα σημείο υπερηφάνειας για το παρελθόν και το παρόν της Άρτας».
Δήλωση της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων, κας Παπαδοπούλου:
«Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να διατηρηθούν ορατά αυτά τα σημαντικά ευρήματα. Είναι μια πρόταση του Δημάρχου κ. Τσιρογιάννη, την οποία και στηρίζουμε. Είμαστε δίπλα στη Δημοτική Αρχή, καθώς η συνεργασία μας αυτή θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη και προβολή της αρχαιολογικής ιστορίας της περιοχής μας».
Στην παραπάνω κατεύθυνση, συμφωνήθηκε η ανάγκη συντονισμού και υλοποίησης των απαραίτητων μελετών από τους δύο φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ευρήματα και η τοπική πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *