Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Στην Ινδία πιο ακριβή η ντομάτα από τη βενζίνη – Πώς φταίει...

Στην Ινδία πιο ακριβή η ντομάτα από τη βενζίνη – Πώς φταίει ο καιρός

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή της ντομάτας στην Ινδία, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η ντομάτα συγκρίνεται με τη βενζίνη.

Η καθυστέρηση των μουσώνων, οι έντονες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές όπου καλλιεργούνται ντομάτες και οι θερμότερες από το κανονικό θερμοκρασίες τον περασμένο μήνα έπληξαν την παραγωγή τους, προκαλώντας πενταπλασιασμό των τιμών φέτος.

Οι ντομάτες συνήθως γίνονται ακριβές κατά τους άγονους μήνες παραγωγής, τον Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά ο αντίκτυπος φέτος ήταν υπερβολικός.

Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια είναι τόσο σημαντικά στο πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου, ώστε μια αύξηση των τιμών μπορεί να προκαλέσει διαδηλώσεις.

Πράγματι, ορισμένα πολιτικά κόμματα στην Ινδία έχασαν τις εκλογές επειδή δεν μπορούσαν να ελέγξουν την τιμή των κρεμμυδιών, τα οποία μαζί με τις ντομάτες αποτελούν βασικό στοιχείο για τα ινδικά πιάτα.

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων θα μπορούσαν επίσης να δυσχεράνουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Ενα κατάστημα McDonald’s στο Νέο Δελχί ανήρτησε στον τοίχο του μια ανακοίνωση που ανακοίνωνε την προσωρινή έλλειψη ντομάτας.

«Παρά τις προσπάθειές μας, δεν είμαστε σε θέση να προμηθευτούμε επαρκείς ποσότητες ντομάτας» που να περνούν τους ποιοτικούς ελέγχους, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με memes που σχετίζονται με ντομάτες.

Ένα δείχνει τις ντομάτες να τρέχουν μπροστά από τη βενζίνη και το ντίζελ, ενώ ένα άλλο λέει ότι με κάθε κιλό ντομάτας παίρνετε δωρεάν ένα iPhone.

Μάλιστα, ένα βίντεο στο YouTube αστειεύεται ότι η αγορά πολιτικών είναι φθηνότερη από την αγορά ντοματών, αναφερόμενο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και άλλους βουλευτές που προσχώρησαν στην κυβερνητική συμμαχία στη Μαχαράστρα, το πλουσιότερο κρατίδιο της Ινδίας, του οποίου ηγείται το κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Η τιμή λιανικής πώλησης της ντομάτας στο Νέο Δελχί την Πέμπτη ήταν 120 ρουπίες (1,45 δολάρια) το κιλό, σε σύγκριση με 22 ρουπίες στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τροφίμων.

Αντίθετα, η βενζίνη πωλούνταν περίπου 96 ρουπίες το λίτρο στην πρωτεύουσα.

Η άνοδος της τιμής της ντομάτας πυροδοτεί ακόμα και την εγκληματικότητα.

Ένας αγρότης στη νότια πολιτεία Καρνατάκα κατήγγειλε την κλοπή ποσότητας ντομάτας με αξία 150.000 ρουπιών, σύμφωνα με τους Hindustan Times.

0Shares