Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ:Ασθένεια καταστρέφει ελαιώνες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ:Ασθένεια καταστρέφει ελαιώνες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ:Ασθένεια καταστρέφει ελαιώνες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία
Ένα παθογόνο που «σκοτώνει» τις ελιές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, μπορεί να κοστίσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, έχουν διαμορφωθεί μοντέλα για τις επιπτώσεις του «Xylella fastidiosa», το οποίο έχει καταστρέψει μεγάλους αριθμούς δέντρων στην Ιταλία. Το βακτήριο αυτό εξαπλώνεται μέσω εντόμων και αποτελεί απειλή για τους ελαιώνες σε Ισπανία και Ελλάδα.

Η ασθένεια θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική άνοδο του κόστους του ελαιολάδου για τους καταναλωτές.

Το «Xylella» θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα για τα φυτά οπουδήποτε στον κόσμο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη μόλυνση. Μπορεί να προσβάλλει κερασιές, αμυγδαλιές και δαμασκηνιές, καθώς και ελιές, με τις οποίες σχετίζεται ιδιαίτερα.
Ελιές
Πώς δρα το παθογόνο

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η μόλυνση περιορίζει τη δυνατότητα του δέντρου να μετακινεί νερό και θρεπτικές ουσίες, και με το πέρασμα του χρόνου μαραίνεται και πεθαίνει.

Στην Ιταλία οι επιπτώσεις της εξάπλωσής του ήταν καταστροφικές, με εκτιμώμενη μείωση της απόδοσης κατά 60% από τότε που ανακαλύφθηκε το 2013. «Η ζημιά στις ελιές επίσης προκαλεί πτώση της αξίας της γης, και της ελκυστικότητας της περιοχής αυτής για τους τουρίστες» λέει η Μαρία Σαπονάρι, του Ινστιτούτου CNR για Βιώσιμη Προστασία Φυτών στην Ιταλία.

Πέρα από την Ιταλία, το βακτήριο Xylella έχει βρεθεί και στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.
Μάζεμα ελιάς
Πώς αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπισή του αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει την απομάκρυνση των μολυσμένων δέντρων και τον περιορισμό της μετακίνησης φυτικών υλικών, καθώς και των εντόμων που εξαπλώνουν την ασθένεια.

Στο πλαίσιο νέας μελέτης ερευνητές δημιούργησαν διαφορετικά σενάρια, περιλαμβανομένου και αυτού που αφορά παύση όλων των καλλιεργειών εξαιτίας του θανάτου των δέντρων. Επίσης, συγκρίθηκε το χειρότερο σενάριο με ένα που περιλαμβάνει την επαναφύτευση ανθεκτικών ποικιλιών.

Οι ερευνητές έκαναν προβλέψεις για την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν το 95% της ευρωπαϊκής παραγωγής ελαιολάδου. Στην Ισπανία, εάν η μόλυνση εξαπλωθεί και τη πλειονότητα των ελιών μολυνθούν και πεθάνουν, το κόστος θα μπορούσε να φτάσουν τα 17 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Ένα παρόμοιο σενάριο στην Ιταλία θα μπορούσε να φτάσει τα πέντε δισ, ενώ στην Ελλάδα θα ήταν δύο δισ.
ΠΗΓΗ