Δραματική δείχνει η κατάσταση με τον εφοδιασμό των μονάδων παραγωγής ζωοτροφών, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι χώρες από τις οποίες γίνεται μεγάλη εισαγωγή αραβόσιτου, μαλακού σιταριού και δημητριακών καρπών.

Ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ζωοτροφές μονάδες του κλάδου, όπως είναι τα πτηνοτροφεία και οι μεγάλες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, είναι πλέον ορατός.

Μάλιστα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη όπως υπογραμμίζουν τοπικοί φορείς. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης, Γιάννης Γλεντζάκης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση που θα εμφανισθεί τις επόμενες ημέρες».

Στην ίδια επιστολή τονίζεται πως «τη δεδομένη χρονική στιγμή η αγορά της Κρήτης έχει μείνει με σχεδόν μηδενικό απόθεμα σε καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όλα τα εργοστάσια ζωοτροφών να έχουν επιβάλλει πλαφόν δέκα τσουβάλια ζωοτροφής ανά πελάτη».

Επίσης, το ζήτημα της έλλειψης ζωοτροφών έχει μεταφερθεί και στη Βουλή. Επίκαιρες ερωτήσεις έχουν καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς.

Θανάτωση ζώων;
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση τείνει να γίνει δραματική και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για άμεση θανάτωση ζώων λόγω των ελλείψεων στην αγορά, που άρχισαν να φαίνονται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το αμέσως επόμενος διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους κτηνοτρόφους. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου το καίριο ζήτημα του επισιτιστικού εφοδιασμού θα είναι το βασικό αντικείμενο της ατζέντας.

H σημερινή σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά θα επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση.

Χθες από το Κιλελέρ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της κρίσης και αναπροσαρμόζει τα μέτρα στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η επισιτιστική επάρκεια και η κοινωνική συνοχή.dikaiologitika.gr/

Από xiromeropress