Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Σ αυτό το χωριό της Δυτικής Ελλάδας τα παιδιά δεν μπορούν να...

Σ αυτό το χωριό της Δυτικής Ελλάδας τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο,γιατί ο δρόμος είναι από το ….μεσαίωνα


«Μαμά γιατί εμείς δεν μπορούμε να πάμε στο σχολείο όπως όλα τα παιδιά;». Αμείλικτο το ερώτημα για δέκα παιδικές ψυχές που ζουν 25 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα ηλικίας από 1,5 έως 10 ετών (Τα τρία είναι μαθητές του Δημοτικού και ένα Νηπιαγωγείο). Ο λόγος; Ο απελπιστικά εγκαταλελειμμένος δρόμος δέκα (10) χιλιομέτρων απο την διασταύρωση με τους Πετσάκους εκ των οποίων τρια (3) χιλιόμετρα, που και αυτοκίνητο 4×4 δύσκολα θα διανύσει.
Το Μπόσι Καλαβρύτων είναι ένας μικρός κτηνοτροφικός ορεινός οικισμός ανατολικά των Πετσακών (περίπου 10χλμ.) και έχει υψόμετρο 688 μέτρα. Ακολουθώντας την διαδρομή από Πετσάκους προς Λαπαναγούς, στα 4χλμ. από Πετσάκους, και 800 μέτρα αφού περάσουμε το Μανεσαίικο ρέμα πάνω από ένα τσιμεντένιο γεφύρι, θα συναντήσουμε στα δεξιά μας ένα εκκλησάκι. Εδώ ο δρόμος χωρίζει, αριστερά ανηφορίζει ΝΔ προς Μπόσι, ενώ δυτικά συνεχίζει προς Μακελλαριά και Λαπαναγούς. Εκεί ζούν 20 άτομα εκ των οποίων 10 παιδιά 8 ενήλικες και 2 υπερήλικες.
Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS και ο δημοσιογράφος Νίκος Κυριαζής, βρέθηκε εκεί και κατέγραψε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Προβλήματα στον ανεφοδιασμό, αποκλεισμός, σκουπίδια (αφού δεν μπορούν να συλλεχθούν), προβλήματα επικοινωνίας, ιατρικής περίθαλψης και πολλά άλλα. Μην ξεχνάμε οτί μόλις ένα χρόνο πριν, κάτοικος του χωριού έχασε την ζωή του αφού η μεταφορά του σε Νοσοκομείο ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. Ο δρόμος υποτυπωδώς καθαρίζεται κάθε χρόνο, αλλά αμέσως με τις πρώτες βροχές γίνεται χειρότερος.

Η Κατερίνα, η Μαρία και η Ελένη μητέρες των παιδιών μας μεταφέρουν με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που ζουν.
«Παρακαλάμε τόσα χρόνια να φτιαχτεί αυτός ο δρόμος και να σταματήσουμε να ζούμε αποκλεισμένοι. Όσοι γονείς θέλουν να μορφώσουν τα παιδιά τους αναγκάζονται να φύγουν στην Αθήνα. Το ίδιο λένε και στις 6 οικογένειες που έχουμε απομείνει εδώ στο συνοικισμό και έχουμε όλοι παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας», μας λένε γεμάτες οργή.
Εδώ έχουμε την περιουσία μας και τη ζωή μας, να φύγουμε να πάμε στην Αθήνα και κλέβουμε για να ζήσουμε; Ούτε το ασθενοφόρο δεν μπορεί να έρθει στο έκτακτο συμβάν. Συγχωριανός μας πέρυσι επί τρεις ώρες περίμενε μέχρι που κατέληξε»…
….Επειδή όμως η εικόνα είναι πιο δυνατή, καταγράψαμε σε βίντεο μέρος της διαδρομής και την οργή των κατοίκων, ελπίζοντας να βρεθεί άμεση λύση γι αυτά τα παιδιά…

Πηγή: kalavrytanews.gr

0Shares
LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ