plateia-pargis
Εμίρ Μεϊντάν λεγόταν κάποτε η πλατεία Πάργης, πλατεία του εμίρη δηλαδή. Στην «πριγκιπική» πλατεία της πόλης κυριαρχούσε το τζαμί Εμιρλέρ (των εμίρηδων), με την ίδρυσή του να αποδίδεται σε αποίκους από την Αραβία στα τέλη του 15ου αιώνα ή του 16ου αιώνα. «Εμίρης» στα τούρκικα σημαίνει πάντως και αρχηγός, διοικητής. Δεν αποκλείεται δηλαδή το τζαμί, και κατ’ επέκταση η συνοικία, να πήρε το όνομα από οθωμανούς τοπάρχες.
Οι κάτοικοι της συνοικίας αυτής ήταν μόνο Οθωμανοί. Επρόκειτο για μια καθαρά μουσουλμανική συνοικία της πόλης, μέχρι περίπου τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε και προστέθηκαν και λίγοι χριστιανοί.
Το τζαμί και το παρακείμενο νεκροταφείο (όπου υπήρχαν τα λεγόμενα μεγαλοπρεπή μνήματα των «πριγκίπων») διαγράφηκαν από το τοπίο των Ιωαννίνων πιθανότατα τη δεκαετία του ’30. Το τζαμί Εμιρλέρ κατεδαφίστηκε, όπως και άλλα τζαμιά της πόλης. Είχε περιέλθει στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας ως ανταλλάξιμη περιουσία και μετά πέρασε στα χέρια των ιδιωτών. Υποστηρίζεται ότι το 1959 υπήρχαν μόνο τα ερείπιά του.
Στην περιοχή, φιλοξενήθηκε και ένα ατ παζάρ (αλογοπάζαρο). Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε και για πόσο καιρό είχε κι αυτή τη χρήση η συνοικία. Η συγκεκριμένη φωτογραφία (από το λεύκωμα του Ριζαρείου Ιδρύματος «Ιωάννινα, 1890-1950») απεικονίζει το αλογοπάζαρο στα τέλη της δεκαετίας του ’20, όταν και η περιοχή είχε πάρει ήδη –από την απελευθέρωση ακόμα- τη σημερινή ονομασία: πλατεία Πάργης (κατά διαστήματα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχε μετονομαστεί σε πλατεία Αϊζενχάουερ). Μετά από έρευνα του «Τύπου» στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, βρέθηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εν έτει 1925, η οποία καθορίζει προσωρινά «ως τόπον ιππαγοράς Ιωαννίνων την παρά την πλατεία Πάργης της πόλεως, περιοχή του μουσουλμανικού νεκροταφείου Εμέρ». Επρόκειτο για μια απόφαση μεταφοράς της ιππαγοράς από τον χώρο της σημερινής λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας, όπου λειτουργούσε ατ παζάρ επί πολλές δεκαετίες. Η μετακόμιση είχε κριθεί τότε απαραίτητη προκειμένου να γίνει εκεί το δημοτικό γυμναστήριο.
Εν έτει 1928, οι κάτοικοι της πλατείας Πάργης ζήτησαν πάντως από το δημοτικό συμβούλιο να φύγει από την περιοχή τους το αλογοπάζαρο και να πάει σε άλλο μέρος της πόλης. Το συμβούλιο πήρε την απόφαση να μεταφερθεί η δημοτική ιππαγορά κοντά στα δημοτικά σφαγεία.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΒΑΡΒAΡΑ ΑΓΓΕΛΗ
typos-i.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *