%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83-19
Στις 5 Ιανουαρίου 1985, οι πανκς της Αθήνας πήγαν μαζικά στο Αγρίνιο, για συναυλία που είχε διοργανωτική βιτρίνα το εκεί Β Λύκειο, αλλά ουσιαστικά, ήταν μία εκδήλωση διαμαρτυρίας, Αγρινιωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου, κατά των επιχειρήσεων Αρετής που η Αστυνομία, εξαπέλυε στα Εξάρχεια.
Τα συγκροτήματα που έλαβαν μέρος, ήταν οι: Απόγνωση, Γενιά του Χάους, Αιδιέξοδο (και τα τρία, πανκ της Αθήνας) και ένα ροκ τοπικό, η Περιπλάνηση.
Η συναυλία δόθηκε στον κινηματογράφο Άνεσις, με εισιτήριο 150 δρχ και ώρα έναρξης 6μ.μ. Στην διάρκεια της συναυλίας, μέλη της ΚΝΕ, ήρθαν σε κόντρες και φραστικά επεισόδια με τους πανκς, αλλά δεν σημειώθηκαν συμπλοκές αν και υπήρξαν εκατέρωθεν απειλές πως θα ξεκαθάριζαν τους λογαριασμούς τους, αργότερα, στην Πλατεία.
%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b5%cf%81%cf%81%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%bf-1985
Οι πανκς, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και εκεί επιβιβάσθηκαν σε πούλμαν που είχαν νοικιάσει για το ταξίδι. Το πούλμαν, αφού έκανε μικρή στάση στον Ισθμό, έφθασε στο Ρίο, και εκεί, οι πανκς, επιβιβάστηκαν στο ferry boat για να πάνε Αντίρριο (Φωτογραφία Γ.Τουρκοβασίλης).
Βλέπετε, τότε δεν υπήρχε η Γέφυρα, και το ταξίδι, από το σημείο αυτό, γινόταν δια θαλάσσης.
Όταν έφθασαν οι πανκς, στο Αγρίνιο και έσκασαν μύτη στην Πλατεία, σημειώθηκε το εξής: Οι Αγρινιώτες γελούσαν με αυτούς, και αυτοί, γελούσαν με τους Αγρινιώτες.
Στις φωτογραφίες αριστερά, τραβηγμένες από τον Τουρκοβασίλη, στην πλατεία της πόλης, βλέπουμε κάτω, τον γηραιό κύριο, που περιεργάζεται τον Γιάννη Βέλη, τραγουδδιστή των Απόγνωση. Ο Βέλης, έχει ράψει στην πλάτη του μπουφάν, φωτογραφία του Sid Vicious, με τα λόγια «Έχω ερωτευτεί μόνο δύο φορές- Τη μία μια μπουκάλα μπύρα, και την άλλη έναν καθρέπτη». %cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ba%cf%83-%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%bf-1985-%ce%b2
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, το ταξίδι αυτό, τον Ιανουάριο του 1985, δεν ήταν ακίνδυνο, για τα δεδομένα της εποχής.
Τους προηγούμενους μήνες, μπαράζ δημοσιευμάτων, τρομοκρατούσαν τον κόσμο, γράφοντας για τον ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΝ ΠΑΝΚΣ. Τους παρουσίαζαν σαν ζόμπι.
Στην Αθήνα, η Αστυνομία, είχε αρχίσει από τον Σεπτέμβριο να κάνει προσαγωγές με επιχειρήσεις Αρετής. Τον Οκτώβριο, ειχαν γίνει δίκες αναρχικών και έξω από τα δικαστήρια, συλλήψεις αρκετών πανκς. Στις 25 Οκτωβρίου 1984, τα πράγματα οξύνθηκαν, όταν οι πανκς, έκαψαν το Πολυτεχνείο. Εφημερίδες τότε, ζητούσαν την κεφαλή τους επί πίνακι. Όλο το κλίμα ήταν εχθρικό. Έτσι, μια μαζική έξοδος, στο Αγρίνιο, θα μπορούσε να δώσει θαυμάσια αφορμή στην Αστυνομία, να τους κατηγορήσει για “Διατάραξη” και να τους μαζέψει όλους στο Τμήμα. Όμως, τίποτε δεν έγινε, και η Αστυνομία, ή δεν θέλησε να κινηθεί, ή, δεν πήρε χαμπάρι.
Η συναυλία αυτή στο Αγρίνιο, είναι βασική, για την μελέτη του πανκ στην Ελλάδα.
Πρώτα πρώτα, μια σειρά φωτογραφιών του Γιώργου Τουρκοβασίλη, μας δίνει πολλά στοιχεία, για την αμφίεση και τα πρόσωπα, αλλά και για τη νοοτροπία. Βλέπουμε συνθήματα και σύμβολα, γραμμένα ή ραμμένα στα ρούχα.
Βλέπουμε φιλίες και έρωτες της πρώτης σκηνής.
9
freedomgreece.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *