Τα γεφύρια της Αιτωλοακαρνανίας
“Στολίδια” ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας σε ένα νομό που τον διαπερνούν πολλά ποτάμια και χείμαρροι
Η κατασκευή γεφυριών στην Αιτωλοακαρνανία ήταν μια αναγκαιότητα που διαπιστώθηκε από πολύ παλιά. Διασχίζοντας κανείς το νομό, θα συναντήσει δεκάδες μικρές ή μεγάλες γέφυρες πάνω από ποτάμια, παραπόταμους και ρέματα. Πολλές από αυτές αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς, καθώς συνδέονται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μάχες και θρύλους. Μπορεί αρκετές πλέον να μη χρησιμοποιούνται, όμως βρίσκονται εκεί, στη θέση τους, έχοντας η κάθε μια τη δική της ιστορία.
0003
Στους ρωμαϊκούς χρόνους ανάγεται η κατασκευή της γέφυρας στο Αγγελόκαστρο και αυτής στην παραλία Πωγωνίας Παλαίρου.Ένα από τα γεφύρια που συναντάμε στο Θέρμο, σιη θέση Λυκογιάννη, οι ντόπιοι λένε ότι κατασκευάστηκε την εποχή του Χριστού. Σημαντικό γεφύρι είναι αυτό της Αρτοτίβας, που από την εποχή της Ενετοκρατίας ένωνε την ενδοχώρα με τον κάμπο της Τριχωνίδας, το Μεσολόγγι και τις ακτές του Ιονίου και ήταν θέατρο πολλών μαχών.
10004
Πολλά από τα γεφύρια που συναντάμε στο νομό κατασκευάστηκαν την περίοδο της “Τουρκοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεφύρι της Μπούκας, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Λουτρό και Μπούκα, στον καταπράσινο κάμπο. Το Κεφαλογέφυρο, από το οποίο πέρασαν οι “εξοδίτες” του Μεσολογγίου για να καταφύγουν στην Μονή του Βαρνάκοβα. Της ίδιας περιόδου είναι και το Ψηλογέφυρο, που βρίσκεται στη θέση Φούσκαρη.
1ager
Η μεγαλύτερη συχνότητα κατασκευής γεφυριών παρατηρήθηκε μεταξύ του 18ου και του 19ου αιώνα. Το πιο όμορφο γεφύρι που διασώζεται από τότε βρίσκεται στον παρσπόταμο του Μόρνου, το Φονιόρεμα. Στη διαδρομή από το Θέρμο προς την Αετόπετρα βρίσκεται το “Βασιλικό Πέρασμα”, ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι που έγινε με χορηγία της βασίλισσας Αμαλίας. Το 1830 κατασκευάστηκε το γεφύρι του Πόριαρη, παραπόταμου του Μόρνου, εξαιρετικής τεχνικής, ένα από τα πιο καλοσυντηρημένα του νομού.
Πολλές γέφυρες κατασκευάστηκαν και στους νεότερους χρόνους.
Διασχίζοντας την Αιτωλοακαρνανία θυμόμαστε τη διαχρονική ρήση “Λαοί που θέλουν να προοδεύσουν χτίζουν γέφυρες”.
http://boraeinai.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *