Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Τα τρία τελευταία μέτρα πριν το καθολικό lockdown – Στις 2.000...

Τα τρία τελευταία μέτρα πριν το καθολικό lockdown – Στις 2.000 μολύνσεις στο 24ωρο θα σημάνει συναγερμός

Τα τρία τελευταία μέτρα πριν το καθολικό lockdown – Στις  2.000 μολύνσεις στο 24ωρο θα σημάνει συναγερμός
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παραμένουν σταθερά σε υψηλά νούμερα. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναμένουν αποτελέσματα από τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν και βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο το πρωί. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται ικανοποιητικά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται υπό πίεση.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν 715 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αφού στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 95 συμπολίτες μας.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται σταθερά, Αττική και Θεσσαλονίκη, που κατέγραψαν 260 και 84 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε 14 ημέρες η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, θα επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα κρίνουν εάν είναι απαραίτητη η συνέχιση ή – ακόμη – και η αυστηροποίηση των μέτρων. «Η παρτίδα σώζεται με τα νέα μέτρα» είπε στο Open TV, ο Αγγελος Χατζάκης καθηγητής επιδημιολογίας.

Πάντως, η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί και στο «τραπέζι» υπάρχουν κι άλλα «πακέτα» μέτρων, πιο αυστηρά, που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις με βεβαρημένο ιικό φορτίο.

Τα τρία νέα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση

Σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα, έως τις 9 Νοεμβρίου, οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Για να αποφευχθεί αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των νέων μέτρων, που εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 00:30 και 05:00.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα εξής τρία νέα μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο..makeleio.gr