Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του Ζαγορίου, το Δίλοφο είναι χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, στην Ήπειρο, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων.
Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός. Ο χαρακτηρισμός αυτός, σε συνδυασμό με την απαγόρευση των αυτοκινήτων μέσα στο χωριό, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση του χαρακτήρα του χωριού. Τα χαρακτηριστικά σπίτια του, φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, είναι ταυτισμένα με ζαγορίτικη ταυτότητά του.
Μέχρι το 1920, ο οικισμός ονομαζόταν Σωπετσέλι ή Σο(μ)ποτσέλι, ονομασία που στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Η ονομασία Δίλοφο αντανακλά την πραγματική τοποθεσία του χωριού, που είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους.


Πέτρινες κρήνες, λιθόστρωτα καλντερίμια, εκκλησάκια αλλά και αρχοντικά συνθέτουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό του Διλόφου, όπου υπάρχει βέβαια και η κλασική κεντρική πλατεία με τον πλάτανο. Στο χωριό βρίσκεται και το ψηλότερο σπίτι στα Ζαγοροχώρια, το αρχοντικό Μακρόπουλου με ύψος 13,5 μέτρων.




πηγή:globalview.gr/travelstyle.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *