χωριο1
Τα Κορέστεια, είναι μια ιστορική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Καλύπτουν γεωγραφικά τους δυτικούς πρόποδες του όρους Βέρνο (Βίτσι), τους ανατολικούς πρόποδες του όρους Όρλοβο και τους ανατολικούς πρόποδες του όρους Τρικλάριο.
Τα χωριά της περιοχής των Κορεστίων, είναι κτισμένα δίπλα από τους παραποτάμους του Λιβαδοπόταμου. Γάβρος, Άγιος Αντώνιος, Άνω Κρανιώνας, Άνω Μελάς, Κρανιώνας, Μακροχώρι, Μαυρόκαμπος, Μελάς, Χαλάρα, Ιεροπηγή, Άγιος Δημήτριος, Δενδροχώρι και Πολυάνεμος στο Νομό Καστοριάς-Ανταρτικό, Πράσινο, Τρίγωνο, Σφήκα, Βατοχώρι, Κρυσταλλοπηγή, Κώτας, Μοσχοχώρι και Κορυφή στο Νομό Φλώρινας, είναι οι οικισμοί που περιλαμβάνονται στην ιστορική περιοχή.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των χωριών είναι ιδιαίτερη για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τα παλαιά σπίτια είναι κατασκευασμένα με πλίνθους, με κοκκινόχωμα και άχυρο, που δίνουν το κοκκινωπό χρώμα στο τοπίο της περιοχής. Ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών διατηρήθηκε έως τα μέσα του 20ου αιώνα κι έπειτα εγκαταλείφθηκε.
χωριο6
Το μοναδικό μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό και διατηρητέο κτήριο της περιοχής, είναι το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο Παύλου Μελά. Από τα πλινθόχτιστα σπίτια των Κορεστίων, έχουν διασωθεί εκατό περίπου σπίτια στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς Γάβρος, Κρανιώνας και Μαυρόκαμπος, ενώ σε αντίστοιχο αριθμό έχουν διασωθεί σε καλύτερη κατάσταση, στους κατοικημένους οικισμούς Άγιος Αντώνιος, Μακροχώρι και Μελάς. Η συντήρηση αυτών των σπιτιών κρίνεται δύσκολη λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, αλλά και λόγω του φαινομένου της συνιδιοκτησίας.
χωριο5
χωριο3
χωριο2
Οι οικισμοί των Κορεστίων έχουν αποτελέσει το σκηνικό κινηματογραφικών ταινιών, όπως της ταινίας “Παύλος Μελάς” του Φίλιππου Φυλακτού, “Τζέιμς Μποντ: Για τα μάτια σου μόνο” του Τζον Γκλε, “Ψυχή Βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη, “Το Μετέωρο Βήµα του Πελαργού” του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
/el.wikipedia.org/
aksioperierga.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *