Της ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑΣ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ
Το επεισόδιο αφορούσε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Ελλάδα Μουσούρο, χριστιανό και Έλληνα στην καταγωγή, και γενικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το επεισόδιο αυτό έθεσε σε δοκιμασία την αντοχή του πολιτικού συστήματος του Κωλέττη και απέδειξε τις αδυναμίες του και την ισχύ του.
ioannis_kolettis
Ο Ιωάννης Κωλέττης
Λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας κυρίως κάποιων μεθοριακών επεισοδίων που υποκινούνταν και από τις δύο πλευρές, αλλά και εξαιτίας της καταγωγής του, ο Μουσούρος ήταν πολύ αυστηρός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, ακριβώς για να μην κατηγορηθεί από το Σουλτάνο για μεροληψία.
Έτσι όταν ο βασιλιάς Όθωνας αγνόησε το Μουσούρο σε δεξίωση των ανακτόρων τον Ιανουάριο του 1847 έπειτα από άρνησή του δευτέρουνα επικυρώσει το διαβατήριο του υπασπιστή του Τσάμη Καρατάσου, που είχε ζητήσει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, ο Μουσούρος έφυγε από τη δεξίωση, με συνέπεια να προκληθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών.
Στη συνέχεια η τουρκική κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο στην ελληνική με το οποίο απειλούσε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν εξέφραζε τη λύπη του για την προσβολή που είχε γίνει στον αντιπρόσωπο του Σουλτάνου.
Η κυβέρνηση του Κωλέττη απέρριψε το τελεσίγραφο, με αποτέλεσμα ο Τούρκος πρεσβευτής να αναχωρήσει από την Αθήνα και να διακοπούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κι ενώ ως προς το εξωτερικό η χώρα ήταν σε άσχημη θέση λόγω ακριβώς της διακοπής των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο εσωτερικό η κατάσταση επιδεινώθηκε εξαιτίας της άρνησης του Κωλέττη να διώξει από την κυβέρνησή του τον υπουργό οικονομικών Πονηρόπουλο ο οποίος ήταν αναμεμειγμένος σε υπόθεση καταχρήσεως δημοσίου χρήματος. Μάλιστα η άσκηση από μέρους του Κωλέττη όλης της επιρροής του στη Βουλή ώστε να καταψηφιστεί πρόταση για την παραπομπή του υπουργού του σε δίκη, είχαν σαν αποτέλεσμα η κυβέρνησή του να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Μετά από μια περίοδο πολιτικής κρίσης, στις εκλογές που έγιναν ο Κωλέττης, χάρη στη υποστήριξη της κοινής γνώμης αναδείχτηκε θριαμβευτής, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το διπλωματικό αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο εκλογικός του θρίαμβος έγινε κατορθωτός κυρίως χάρη στον επιτυχημένο τρόπο που αντιμετώπισε την ανταρσία του Γρίβα στην Ακαρνανία ο οποίος ύψωσε τη σημαία της ανταρσίας στο χωριό Παραταριά, στην παραλία απέναντι από τη Λευκάδα.
Τελικά ο Θάνατος του Κωλέττη στις 31 Αυγούστου 1847 επέλυσε την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες αφού απόντος του αντιδραστικού Κωλέττη, ο Μουσούρος επανήλθε στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της προσωπικά σε αυτόν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το συμφέρον του νεοσύστατου ελληνικού κράτους υπαγόρευε να διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων ήταν ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύονταν και τα εκατομμύρια των Ελλήνων χριστιανών που ήταν υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ζούσαν εκεί και τους οποίους σε κάθε ελληνοτουρκική κρίση η Τουρκία χρησιμοποιούσε σαν «ομήρους» για να εκβιάζει την ελληνική πλευρά, η οποία δεν μπορούσε να αναμετρηθεί στρατιωτικά μαζί της.
Βιβλιογραφία: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΓ΄, Εκδοτική Αθηνών.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *