%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1
Μια νέα έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, Hayden Mc Robbie καταδεικνύει ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου εκτίθενται πολύ λιγότερο στο μονοξείδιο του άνθρακα και στην προπενάλη, σε σχέση με τους παραδοσιακούς καπνιστές.
Μάλιστα, αυτό αφορά και στους ανθρώπους που κάνουν χρήση και των δύο μορφών (κάπνισμα και άτμισμα), καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιορίζει τη χρήση του καπνού και άρα τις βλαβερές συνέπειες που προκύπτουν από αυτό.
Η έρευνα περιλάμβανε δύο κατηγορίες ενηλίκων: αυτούς που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα και έκαναν χρήση τόσο του ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και του καπνού και αυτούς που έκαναν αποκλειστική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και στις δύο περιπτώσεις, η έκθεση στις παραπάνω καρκινογόνες ουσίες ήταν πολύ μικρότερη, με τα καλύτερα αποτελέσματα να παρουσιάζονται στους ατμιστές που δεν έκαναν καθόλου χρήση καπνού.
«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν σημαντικά μικρότερη βλάβη σε σχέση με το συμβατικό κάπνισμα, ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος κάνει χρήση και των δύο μορφών (κάπνισμα και άτμισμα). Χρειάζονται όμως ακόμα πιο μακροπρόθεσμες μελέτες ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε ο Δρ. Hayden Mc Robbie.
Η έρευνα διήρκεσε 4 εβδομάδες και περιλάμβανε 40 άτομα που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Μια εβδομάδα πριν τους χορηγηθεί ηλεκτρονικό τσιγάρο μετρήθηκαν τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή τους και αντίστοιχες μετρήσεις έγιναν την πρώτη μέρα χρήσης τους και μια φορά κάθε εβδομάδα. Επίσης, αναλύθηκαν τα ούρα τους σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Μετά το πέρας της έρευνας, οι 33 συνέχισαν τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, εκ των οποίων οι 16 έκοψαν εντελώς το κάπνισμα και οι άλλοι 17 έκαναν χρήση και των δύο μορφών. Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα όσων έκαναν χρήση μόνο των ηλεκτρονικών τσιγάρων μειώθηκαν κατά 80% (από 15 μέρη στο εκατομμύριο –ppm – στα 3 μέρη στο εκατομμύριο). Στα άτομα που έκαναν χρήση και του ηλεκτρονικού και του συμβατικού τσιγάρου, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 52%. Τα επίπεδα προπενάλης που βρέθηκαν στα ούρα μειώθηκαν κατά 79% στην πρώτη περίπτωση (από τα 1.623 νανογραμμάρια στα 343) και κατά 60% στη δεύτερη.
«Τα αποτελέσματα είναι σαφέστατα», δήλωσε σχετικά ο Δρ. Peter Hajek, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και διευθυντής του τμήματος έρευνας για την εξάρτηση στον καπνό του πανεπιστημίου Queen Mary: «Οι χρήστες και των δύο μορφών – ηλεκτρονικού και συμβατικού τσιγάρου- όχι μόνο δεν αύξησαν τα επίπεδα προπενάλης στον οργανισμό τους, αλλά αντίθετα αυτά μειώθηκαν σημαντικά. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι «διπλοί» χρήστες λαμβάνουν τη νικοτίνη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και για αυτό καπνίζουν το συμβατικό πολύ λιγότερο».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Prevention Research».alterego.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *