In ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ


Οφείλει το σχήμα του στο γεγονός ότι στραγγίζει στεγνώνει σε καλαθάκια από λυγαριά, που αφήνουν και το αποτύπωμα τους στην επιφάνεια του τυριού. Εσωτερικά είναι διάσπαρτο από μικρές τρύπες, στις οποίες συγκρατεί το υγρό του λίπος.


Παράγεται από το ανοιξιάτικο αιγοπρόβειο γάλα, αποκλειστικά στη Λήμνο. Αφού παραμείνει για λίγο σε ξηρό αλάτι το τυρί πλένεται και μπαίνει στην άλμη για την ωρίμανση του. Αυτή η διαδικασία το διαφοροποιεί από τη φέτα, το κάνει πικάντικο, αλλά και αισθητά λιγότερο όξινο από αυτήν.
Το καλαθάκι καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί, αλλά βρίσκει και πολλές χρήσεις στη μαγειρική, αφού η ιδιαίτερη γεύση του, γίνεται αισθητή σε πίτες ή φαγητά όπου παντρεύεται με κρέας. Ιδανικά συνοδεύεται από λευκά, ξηρά κρασιά, με νεύρο.
ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Recent Posts

Start typing and press Enter to search