Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΤο Μεσαιωνικό χωριό της Χίου που πήρε το όνομα του από την...

Το Μεσαιωνικό χωριό της Χίου που πήρε το όνομα του από την «πατρική κληρονομιά» (βίντεο)


Τα Πατρικά, μεσαιωνικό χωριό στη Νότια Χίο, σε απόσταση 21,5 χλμ από την Χώρα, είναι ένα από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια και διατηρεί αρκετά στοιχεία της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής του.
Η ονομασία του χωριού, κατά τον Γ. Ζολώτα, παραπέμπει στην πατρική κληρονομιά, επειδή οι πρώτοι κάτοικοι του έχτισαν τα σπίτια τους στα κτήματα των πατέρων τους. Σύμφωνα με χειρόγραφα που έχουν βρεθεί, το πρώτο σπίτι στα Πατρικά κτίστηκε το 1050 από την οικογένεια Μενδώνη.
Το χωριό κατασκευάστηκε κατά τα πρότυπα των χωριών-κάστρων της Χίου, δημιούργημα της ανάγκης που επέβαλαν οι συχνές επιδρομές των πειρατών, η καλύτερη εκμετάλλευση της μαστίχας και ο έλεγχος των κατοίκων. Στη μέση του οικισμού υπήρχε ο κεντρικός πύργος, μία μικρή πλατεία και γύρω εξελισσόταν ο οικισμός ως συμπαγές συγκρότημα, που περιβαλλόταν από τείχος, που σχημάτιζαν οι εξωτερικοί συνεχόμενοι τοίχοι των ακραίων σπιτιών και σε κάθε γωνιά του είχε έναν οχυρωματικό πυργίσκο. Η είσοδος γινόταν μόνο από τις δύο σιδερένιες καστρόπορτες. Οι δρόμοι του οικισμού είναι στενοί και συνδέονται με την πλατεία του κεντρικού πύργου. Κατά διαστήματα σκεπάζονται από βότες, που υποστηρίζουν δωμάτια και από εγκάρσια τόξα για την αντιστήριξη των θόλων των σπιτιών.
Ο οικισμός υπέστη πολλές ζημιές στο σεισμό του 1949 και η ανοικοδόμησή του συνέτεινε στο να εξαφανισθούν πολλά στοιχεία, ωστόσο η μεσαιωνική αρχιτεκτονική του παραμένει παρούσα και εντυπωσιακή.

© Konstantinos Mil. Anagnostou – www.chiosphotos.gr