Η ζωή και οι περιπέτειες της οικογένειας Ingalls τον 19ο αιώνα στην Αμερικανική δύση. Προβλήθηκε από την ΕΡΤ τη δεκαετία του ΄70 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και έχει κερδίσει 3 χρυσές σφαίρες και δεκάδες άλλα βραδεία.

    Βασίστηκε στα βιβλία της σειράς “Mικρό σπίτι στο λιβάδι” που περιγράφουν τη ζωή της Λόρας Ίνγκαλς Oυάιλντερ. H Λόρα γεννήθηκε το 1867, μέσα σε μια μικρή καλύβα, κοντά στο Mεγάλο Δάσος του Oυισκόνσιν.

Kατόπιν, χρόνο με το χρόνο, μέσα σε σκεπαστή άμαξα, ταξίδεψε με την οικογένειά της στο Kάνσας, στη Mινεζότα και, τέλος, στην περιοχή της Nτακότα, όπου συνάντησε και παντρεύτηκε τον Aλμάντζο Oυάιλντερ.

Tα χρόνια εκείνα, οι στερήσεις ήταν πολλές κι η δουλειά σκληρή. Oι σοδειές καταστρέφονταν από καταιγίδες και ακρίδες.

Ωστόσο, υπήρχαν κι οι ευτυχισμένες στιγμές της χαράς και της αγάπης· βόλτες και μικρά ταξιδάκια με το έλκηθρο, κοινωνικές επαφές και διάφορες μικρογιορτές.   
                                          (Από: Ερευνητή της Βεροιας). 



 Η οικογένεια Ingalls ζει σ΄ένα αγρόκτημα στο Walnut Grove στην Μινεσότα ανάμεσα στο 1870 και το 1880. Το κανάλιNBC ζήτησε από τον Michael Landon να κάνει την ταινία-πιλότο της σειράς και αυτός συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι θα παίξει τον Charles Ingalls.

     Προηγήθηκε από την τακτική σειρά μια δίωρη ταινία-πιλότος, με πρώτη προβολή στις 30 Μαρτίου 1974. Η σειρά ξεκίνησε στο δίκτυο NBC στις 11 Σεπτεμβρίου 1974 και έληξε στις 10 Μαΐου 1982. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1982-1983 στην τηλεόραση, με την αποχώρηση του Michael Landon και της Karen Grassle, η σειρά μεταδόθηκε με το νέο τίτλο: Little House: Μια νέα αρχή.

   Η τηλεοπτική σειρά αν και διέφερε από τα πρωτότυπα βιβλία και είχαν προστεθεί πολλά νέα πρόσωπα και καταστάσεις ήταν μια από τις λίγες μακρόχρονες δραματικές οικογενειακές σειρές. Παρ’ όλο που κατά κύριο λόγο επικρατεί το δράμα, η σειρά έχει αρκετά έντονα κωμικά στοιχεία, χάρη στην υποστήριξη κάποιων σημαντικών χαρακτήρων του σήριαλ.

   Κεντρικοί χαρακτήρες της σειράς είναι Charles Ingalls (Michael Landon), ο πάτερ φαμίλιας, αγρότης, δουλευταράς, καλός χριστιανός και με χιλιάδες άλλα προτερήματα, που αντισταθμίζουν τη φτώχεια του!

    Υπάρχει ακόμα η μητέρα , Caroline (Karen Grassle), νοικοκυρά, αγρότισσα, καλή χριστιανή και με χιλιάδες άλλα προτερήματα κι αυτή, που αντισταθμίζουν τη φτώχεια της!

   Εννοείται βέβαια, πως το ζευγάρι μεταξύ του τα πάει τέλεια, αγαπιούνται τρελά, μαλώνουν σπανίως, συζητάνε ήρεμα, στηρίζει ο ένας τον άλλον και αντιμετωπίζουν πιασμένοι χέρι-χέρι και τις χαρές, αλλά και τις φουρτούνες της ζωής!

     Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας είναι η Mary (Melissa Sue Anderson)Αγνή, αθώα, αγγελικής ομορφιάς και με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της οικογένειας. Είναι πρώτη μαθήτρια, ποτέ δεν κάνει αταξίες και το όνειρο της είναι να γίνει δασκάλα.

   Πάνω που άρχισε να διδάσκει, όταν μεγάλωσε η “Μοίρα” την χτύπησε άγρια και χάνει το φως της!! Πηγαίνει σε σχολή και οικοτροφείο τυφλών, την τηλεοπτική σεζόν 1978-1979, όμως δεν το βάζει κάτω, διδάσκει στα τυφλά παιδιά, γνωρίζει τον επίσης τυφλό δάσκαλο Adam Kendal, ερωτεύονται, παντρεύονται, βρίσκουν το φως τους και πάρα πολλά άλλα σε δουλειά να βρισκόμαστε!!

         Ο πιο βασικός χαρακτήρας της σειράς, είναι φυσικά η δεύτερη κόρη η Laura (Melissa Gilbert). Υποτίθεται ότι είναι η συγγραφέας που πάνω στα βιβλία της στηρίχθηκε η σειρά.

  Σαν παιδί είναι ζωηρή -καμία σχέση με την αδελφή της Mary-, πανέξυπνη, μπλέκει συνεχώς σε περιπέτειες και φασαρίες και βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με τη Nelly Oleson, το κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο του Walnut Grove.

   Μεγαλώνοντας η Laura σοβαρεύει, γίνεται η δασκάλα του χωριού καθώς αποχωρεί η παλιά, και φυσικά γνωρίζει στην έκτη σεζόν τον Almanzo Wilder (Dean Butler) και τον παντρεύεται στην έβδομη.

    Υπάρχουν ακόμα άλλες δυο μικρές αδελφές, που δεν παίζουν και τόσο σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σειράς.

   Η μεγαλύτερη είναι η Carrie (Lidsay & Sidney Greenbush, δίδυμες αδελφούλες). Η τέταρτη κόρη της οικογένειας και στερνοπούλι λέγεται Grace(Wendi & Brenda Turnbaugh, επίσης δίδυμες αδελφούλες).

      Μα στην οικογένεια Ingalls, δεν φτάνουν οι 4 κόρες, αλλά υιοθετούν και άλλα 3 παιδιά. Πρώτα ένα αγόρι τον Albert [Quinn] Ingalls (Matthew Laborteaux). Ένα αγόρι ατίθασο, που κατορθώνει όμως η οικογενειακή θαλπωρή να το “εξημερώσει” και να γίνει ο αγαπημένος αδελφός της Laura.

  Η οικογένεια υιοθέτησε αργότερα και δύο ορφανά αδελφάκια, τον Janes (Jason Bateman) και την Cassandra Cooper (Missy Francis).

   Οι πιο χαρακτηριστικοί χαρακτήρες και αυτοί που έδιναν και τις αστείες πλευρές στο σήριαλ, ήταν φυσικά η μοναδική και ανεπανάληπτη οικογένεια Oleson. Ήταν από τις πιο πλούσιες οικογένειες του Walnut Grove και φυσικά η πιο ξιπασμένη, σνομπ και κακότροπη -εκτός φυσικά από το δόλιο τον πατέρα-.

  Η οικογένεια αποτελείται από τον πατέρα Nels Oleson (Richard Bull), που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα της πόλης. Παρ’ όλο που η οικογένειά του είναι ματαιόδοξη και νεόπλουτη, ο Nels δεν έχει πάνω του ίχνος υπεροψίας, είναι καταδεχτικός και καλοκάγαθος γι’ αυτό και δεινοπαθεί απ’ τη μέγαιρα γυναίκα του Harriet, ειδικά όταν υπερασπίζεται την καλοκάγαθη οικογένεια Ingalls, που δεν συμπαθεί κανείς από την δική του οικογένειά ! 

   Παρ’ όλα αυτά εκείνος συνεχίζει να είναι φίλος με τον  Charles Ingalls και καλοσυνάτος με όλους.

   Η πιο αστεία φιγούρα της σειράς είναι η Harriet Oleson (Catherine MacGregor), η γυναίκα του Nels Oleson, κακότροπη, ξιπασμένη, κουτσομπόλα, ζηλιάρα και ματαιόδοξη.

     Μισεί την οικογένεια Ingalls για το ήθος της και τη φυσική τους ευγένεια και γιατί δείχνουν να μην εντυπωσιάζονται από τα πλούτη, τις πολυτέλειες και τα ακριβά έπιπλά της Harriet. 

Τους στήνει συνέχεια παγίδες και τους επιβουλεύεται, αλλά στο τέλος την πατάει συνήθως εκείνη και ρεζιλεύεται σ΄όλους τους κατοίκους της μικρής πόλης. Είναι η πιο αστεία φιγούρα της σειράς, σχεδόν στα όρια της καρικατούρας !

      Η κόρη της οικογένειας Nellie (Alison Arngrim), είναι μια μικρογραφία της μητέρας της και ως προς τα ελαττώματα και ως προς τη συμπεριφορά. 

   Μισεί αφάνταστα τη Laura και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει να ζηλέψει, να της στήσει παγίδες, να την κακολογήσει στα άλλα παιδιά. Εννοείται ότι στο τέλος την πατάει και αυτή όπως και η μητέρα της και γελάει μαζί της όλο το σχολείο. 

   Στις τελευταίες σεζόν η Nellie, μεταλλάσσεται και γίνεται καλοκάγαθη, παντρεύεται τον Percival Dalton (Steve Tracy)και κάνει δυο παιδιά την Jennifer και τον Benjamin. Αργότερα θα μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για δουλειά του άντρα της.

   Ο γιος της οικογένειας Oleson είναι ο κακομαθημένος και κακότροπος Willie (Jonathan Gilbert), που εκτός από δύστροπος είναι και βραδύνους ! 

      Η εξυπνάδα δεν έχει καμία σχέση με τον Willie, γι’ αυτό και τα παθήματά του είναι πανηγυρικά και ανεπανάληπτα κυρίως απ’ τον Albert, τον αδελφό της Laura.

    Άλλοι χαρακτήρες είναι ο αγριωπός, μα απέραντα καλόκαρδος Mr.Isaiah Edwards (Victor French), που είναι κολλητός φίλος με τον  Charles Ingalls

  Αυτός ο καλοκάγαθος γίγαντας είναι παντρεμένος με την Grace Snider (Bonnie Bartlett), που είναι το μοναδικό πρόσωπο που υπολογίζει και ξέρει να τον κάνει καλά, και έχει υιοθετήσει τρία ορφανά αδέλφια.

   Τα τρία παιδιά του Mr. Edwards, είναι ο John [Saderson Jr.] Edwards (Radames Pera), ο μεσαίος Carl [Saderson] Edwards (Brian Part) και η μικρή Alicia [Saderson] Edwards (Kyle Richards).

    Υπάρχει ακόμη ο καλός και εχέμυθος γιατρός του χωριού, ο Dr. Hiram Baker (Kevin Hagen),που έχει βοηθήσει πολλές φορές την οικογένεια Ingalls.   

    Η καλή και συγκαταβατική δασκάλα του χωριού Ms. Eva Beadle (Charlotte Stewart), που γλύτωσε απ’ τον τίτλο της γεροντοκόρης και παντρεύτηκε, αφήνοντας τη θέση της δασκάλας στη Laura.

     Στους χαρακτήρες του χωριού υπάρχει ακόμα ο μειλίχιος και καλός χριστιανός ο αιδεσιμότατος Robert Alden (Dabbs Greer), που έχει ακούσει, έχει ηρεμήσει, έχει συμβουλέψει και υπερασπίσει όλα τα μέλη της οικογένειας Ingalls.

    Υπάρχει ακόμα ο ιδρυτής της μικρής πόλης του Walnut Grove, που είναι και ο ιδιοκτήτης του πρώτου μύλου της πόλης, ο Lars Hanson (KarlSwenson). Στο μύλο του Lars δούλευε, όποτε δεν είχε αγροτικές εργασίες και ο Charles Ingalls.

 Υπάρχει ακόμη η οικογένεια Garvey, o πατέρας Jonathan (Merlin Olsen), η μητέρα Alice (Hersha Parady) και ο γιος Andrew “Andy” Garvey (Patrick Laborteaux).

     Βέβαια υπάρχουν και δεκάδες άλλοι χαρακτήρες που παρέλασαν μέσα στις 9 σεζόν, μα δεν θα είχε πια τόσο νόημα να τους αναφέρουμε όλους. Η σειρά γυρίστηκε στο Big Sky Ranch, στο Simi Valley, της Καλιφόρνια.

Η αρχή και το τέλος του σήριαλ με την θαυμάσια μουσική του David Rose.

   Η μουσική του θέματος, στην έναρξη  της σειράς είχε τίτλο: “Little house” και γράφτηκε και ενορχηστρώθηκε από τον David Rose. Η θαυμάσια μουσική επίσης, στο τέλος της σειράς είναι πάλι γραμμένη από το Rose, αλλά είχε παιχτεί νωρίτερα σαν ένα μικρό κομμάτι σε κάποιο επεισόδιο του σήριαλ “Bonaza”.

         Τα περισσότερα επεισόδια -87 από τα 203- τα σκηνοθέτησε ο πρωταγωνιστής Michael Landon, ενώ 19 σκηνοθέτησε και ο συμπρωταγωνιστής του Victor French, δηλαδή ο Mr. Edwards.

        Τελικά είναι κάποιες σειρές που μένουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά μας και μία απ’ αυτές είναι σίγουρα “Το μικρό σπίτι στο λιβάδι” !!

Μια κριτική

    «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», που προβαλλόταν στην αμερικανική τηλεόραση από το 1974 έως το 1982 αλλά και από τις τηλεοράσεις των περισσότερων χωρών (και επαναλαμβάνεται σχεδόν μέχρι σήμερα), δεν ήταν απλώς μια σειρά για όλη την οικογένεια.

    Ήταν το τηλεοπτικό «ζαχαρωτό» ενός κόσμου, που ανακάλυπτε τη νοσταλγία για τη «χαμένη αθωότητα» της ζωής στη φύση, ενώ ξεχείλωναν οι μεγάλες πόλεις, γινόταν όλο και πιο σκληρός ο ανταγωνισμός στην εργασία, τα κοινωνικά κινήματα είχαν αναδείξει τη σκληρή καταπίεση των παραδοσιακών ρόλων και του πουριτανισμού, που βασάνιζε μέχρι νοσηρότητας τις αμερικανικές οικογένειες – και όχι μόνο.

     Αλλά «βράχος» ο Τσαρλς Ιγκαλς (Μάικλ Λάντον), ο πάτερ φαμίλιας που λάτρευε σύζυγο και κόρες, τις μεγαλύτερες Μαίρη (Μελίσα Σου-Αντερσον) και Λόρα (Μελίσα Γκίλμπερτ). 

     Ακολουθούσαν τα δύο πιτσιρίκια και στο τέλος προστέθηκαν ακόμη τρία υιοθετημένα και με τη γλυκύτατη μητέρα τους ζούσαν όλοι μαζί στο παραμυθένιο ξύλινο σπιτάκι στους καταπράσινους αγρούς. 

    Και βέβαια τους συνέβαιναν διάφορα δραματικά, αλλά τα ξεπερνούσαν με την αγάπη και κάθε βράδυ καληνύχτιζε ο ένας τον άλλον γλυκά, γιατί έτσι κάνουν οι αγαπημένες οικογένειες (άλλωστε, λίγο αργότερα το καληνύχτισμα θα γινόταν «σήμα κατατεθέν» της επόμενης διάσημης τηλεοπτικής οικογένειας αμερικανών «Χερουβείμ», των Γουόλτονς, με κορυφαίο μεταξύ αυτών τον Τζον-Μπόι, επίδοξο συγγραφέα).

    «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» ήταν η τηλεοπτική μεταφορά της σειράς των παιδικών μπεστ σέλερ «Little House» της Λόρα Ιγκαλς Γουάιλντερ, εξού και ο ρόλος της Μελίσα Γκίλμπερτ ως Λόρα Ιγκαλς ήταν αυτοβιογραφικός της συγγραφέως. 

   Τα περισσότερα σενάρια ωστόσο της σειράς τα υπέγραψε ο ίδιος ο Μάικλ Λάντον, ήδη γνωστός στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό ως Λιτλ Τζον της «Μπονάντσα». 

     Αλλά το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» υπήρξε η μεγάλη του επιτυχία – λένε ότι ορισμένα από τα σενάρια ήταν παρόμοια με αυτά που είχε γράψει και για την «Μπονάντσα», αλλά ποιος νοιάζεται; 

    Η προσφορά του στην αμερικανική τηλεόραση και τον αμερικανικό μύθο του «καλού-λευκού-οικογενειάρχη που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Αμερικής» αναγνωρίζεται από πλήθος φαν της σειράς, που ακόμη ορκίζονται στην μνήμη του.

     Η σειρά διαδραματίζεται υποτίθεται στην Αμερική των πιονέρων της περιόδου 1870-1880 και στο φανταστικό χωριό του Γουόλνατ Γκρόουβ, που σύμφωνα με το βιβλίο ήταν τοποθετημένο στο Ουισκόνσιν, αλλά γυρίστηκε στην Καλιφόρνια, όπου και κατασκευάστηκε ολόκληρο το χωριό και το σπίτι στο λιβάδι των Ιγκαλς. 

   Προσπάθησε μάλιστα ο Λάντον να βρει τρόπο να κηρυχθεί διατηρητέο το τεράστιο σκηνικό με τον αλευρόμυλο, όπου υποτίθεται εργαζόταν ως Τσαρλς Ιγκαλς, την εκκλησία, το εμπορικό του κ. Ολεσον με την κουτσομπόλα σύζυγο, η οποία επίσης έμεινε «ανέκδοτο» στη λαϊκή, αμερικανική κουλτούρα, αλλά τελικώς κατεδαφίστηκαν τα πάντα.

    Όπως κι αν έχει, η σειρά υπήρξε από τις αγαπημένες των παιδιών, που πιστεύουν περισσότερο από όλους τα παραμύθια για ειδυλλιακή ζωή στην εξοχή. Οι τόνοι των σεναρίων, συνήθως δραματικοί, «έσπαγαν» κάπως με κωμικές πινελιές που αφορούσαν τους δευτερεύοντες ρόλους. 

   Μέχρι που η μεγαλύτερη κόρη η Μαίρη, υποτίθεται η ωραιότερη και γλυκύτερη της οικογένειας, άρχισε να χάνει την όρασή της και στο τέλος έγινε δασκάλα τυφλών παιδιών.

Ιστορικές ανακρίβειες     Λέγεται ότι η σειρά για την οποία ο Λάντον επισκέφθηκε μουσεία, μελέτησε άπειρες φωτογραφίες και ζωγραφιές του 1880 και επέβαλε την αντιγραφή με κάθε λεπτομέρεια των ενδυμάτων, των επίπλων, κάθε σκεύους, από τη σκάφη μέχρι τον κουβά, δεν γλίτωσε ιστορικά σφάλματα και ανακρίβειες. 

   Σε ένα από τα επεισόδια ακούγεται ήχος αεροπλάνου. Τα πιτσιρίκια τρώνε σάντουιτς με φιστικοβούτυρο, αλλά το ντελικατέσεν αυτό, λένε οι Αμερικανοί, εμφανίστηκε μετά το 1900 στα σπίτια τους. Λεπτομέρειες. 

   Το γεγονός παραμένει ότι το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι» έχει ξεπεράσει και το είδος του και την εποχή του, είναι σύμβολο πλέον – έστω της γλυκεράδας – και αναφορά για τρεις τουλάχιστον γενιές τηλεθεατών.

Πόπη Διαμαντάκου / Τα Νέα

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *