Ένα πολύ περίεργο, μαύρο ή σκοτεινό αντικείμενο τράβηξε την προσοχή του γνωστού ερευνητή Streetcap1 σε εικόνες που προέρχονται από το κινέζικο Chang’e-3 και αφορούν την επιφάνεια της Σελήνης. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Chang’e-3 είναι η τρίτη αποστολή ρομποτικού σεληνιακού καθετήρα στο πλαίσιο του CLEP (China Lunar Exploration Program). Ο στόχος είναι η μαλακή προσγείωση στην επιφάνεια της Σελήνης και η ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου Lunar Rover για να εξερευνήσει τις περιοχές γύρω από το σημείο προσγείωσης.

Όπως αναφέρει το earth.esa.int επικεφαλής της αποστολής είναι η SASTIND (State Administration of Science, Technology and Industry for National Defence – Κρατική Διοίκηση Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας για την Εθνική Άμυνα), ενώ ο κύριος ανάδοχος για τον ανιχνευτή είναι η CAST (China Academy of Space Technology) της China Aerospace Science & Technology Corporation (CASC). Το CAST με τη σειρά του ανέθεσε συμβόλαιο στο Ινστιτούτο Μηχανικών Αεροδιαστημικών Συστημάτων της Σαγκάης για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του διαστημικού σκάφους.

Ο συγκεκριμένος ρομποτικός σεληνιακός καθετήρας αποτελεί μέρος της δεύτερης φάσης του σεληνιακού προγράμματος της Κίνας, που περιλαμβάνει την περιφορά, την προσγείωση και την επιστροφή στη Γη και ακολουθεί την επιτυχία των αποστολών Chang’e-1 και Chang’e-2 το 2007 και το 2010, αντίστοιχα. Παράλληλα, είναι το πρώτο σε 37 χρόνια που έκανε ομαλή προσγείωση στη Σελήνη (προσεληνώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013), από τη σοβιετική αποστολή Luna-24 το 1976. Πήρε το όνομά του από την Chang’e, τη θεά του φεγγαριού στην κινεζική μυθολογία.

Διαθέτει εξελιγμένο σύστημα καταγραφής εικόνων, με την MastCam που αναπτύχθηκε από το IOE (Institute of Optics and Electronics) του CAS (Κινεζική Ακαδημία Επιστημών). Είναι τοποθετημένη στην κορυφή του ιστού του σκάφους, για τη λήψη οπτικών φωτογραφιών της περιοχής προσγείωσης, την αποτύπωση του εδάφους και των γεωλογικών χαρακτηριστικών της ζώνης προσγείωσης. Διαθέτει μια πολύχρωμη ικανότητα απεικόνισης, ενώ μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, να τροποποιεί αυτόματα την εστίαση με επιπλέον δυνατότητα να ελαχιστοποιεί τα διάσπαρτα φώτα και τη συμπίεση εικόνας.

Τα αυθεντικά και πρωτότυπα των εικόνων που αναφέρονται στο μυστηριώδες μαύρο κουτί τεραστίων διαστάσεων που εντοπίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης, είναι δημοσιευμένες από το planetary.s3.amazonaws.com και θα τα βρείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Αν κάνετε μεγέθυνση στην εικόνες αυτές από το κινητό σας (ή με ctrl + στον υπολογιστή σας) θα βρείτε στο μέσον του ορίζοντα και προς τα δεξιά ένα μεγάλο μαύρο παραλληλόγραμμο.

Εύκολα δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσε να είναι ένα οικοδόμημα, κιβώτιο ή μονόλιθος που βρίσκεται περίπου 400 μέτρα από το Chang’e-3. Οι αρμόδιοι και οι σκεπτικιστές μιλούν για κάποιο ψηφιακό ελάττωμα στην φωτογραφία, δηλαδή, ότι πρόκειται απλά, για μερικά pixels που λείπουν, οπότε και παρέχουν την λανθασμένη εικόνα ενός μαύρου παραλληλόγραμμου με ορθές γωνίες. Επειδή δεν θα ήθελα να εμπλακώ σε θεωρίες συνωμοσίας, σκαρφίστηκα μια ιδέα για το τι θα συνέβαινε αν αυτό το μαύρο παραλληλόγραμμο ήταν πραγματικά ένα μαύρο κιβώτιο, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το earth.esa.int:

Προφανώς, δεν είναι και τόσο εύκολο να πει κάποιος με σιγουριά τι ακριβώς είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα, αλλά σίγουρα αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο ότι στην επιφάνεια της Σελήνης βρίσκεται μία πολύ παράξενη δομή που δεν είναι εύκολο να την χαρακτηρίσει κανείς ως κάτι το φυσιολογικό, σύμφωνα με το γύρω περιβάλλον, εκεί.

Από την άλλη, οι κοντινές λεπτομέρειες της εικόνας δεν φαίνεται να δίνουν την εντύπωση missing pixels, αλλά για ένα μάλλον αντικείμενο με πλάτος, ύψος και βάθος που, επιπλέον, φαίνεται να σχηματίζει σκιά! Άρα; Οι διαχειριστές του Chang’e-3 δεν ήθελαν να βγάλουν ο καθένας τα δικά του συμπεράσματά. Κινητοποίησαν, λοιπόν, το Yutu (Γιούτου) για να δουν περί τίνος πρόκειται και εφόσον ανοίγει να μάθουν τι μπορεί να περιέχει.

Το Yutu είναι ένα σεληνιακό όχημα, ορθογώνιο, κυβοειδές, που έφτασε μαζί με το Chang’e-3, το οποίο διαθέτει έναν ιστό που διευκολύνει τις στερεοφωνικές κάμερες και τις κάμερες πλοήγησης, με την κεραία επικοινωνίας του να είναι ύψους περίπου 1,5 μέτρου. Επιπλέον, διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα. Η Κίνα ονόμασε το πρώτο ρομπότ της σελήνης «Γιούτου», ή κουνέλι από νεφρίτη, μετά από μια διαδικτυακή δημοσκόπηση όπου αναζητούσε προτάσεις ονόματος από τους Κινέζους σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το μύθους τους το κουνέλι ήταν το αγαπημένο ζωάκι της θεάς του φεγγαριού και ζούσε μαζί της εκεί.

Με τα ηλιακά πάνελ ανοιχτά σαν φτερούγες, το Yutu άρχισε να τρέχει προς το μαύρο κιβώτιο. Έμοιαζε να είναι χαρούμενο που, επιτέλους, βρήκε κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνει από το να συλλέγει και να αναλύει δείγματα χώματος, όπως ήταν σχεδιασμένο να κάνει από Polytechnic University του Hong Kong. Το εξάτροχο ρόβερ έτρεχε με εκπληκτική ταχύτητα για το μέγεθός του. Αναπηδούσε εμπόδια με ευκολία και μεγάλη σταθερότητα, ενώ έβρισκε με διαβολική ευελιξία τον συντομότερο δρόμο για να φτάσει στον προορισμό του, όταν δεν μπορούσε να υπερπηδήσει κάποιους βράχους.

Ολοένα και πλησίαζε το μαύρο κιβώτιο. Όμως, κάτι δυσάρεστο συνέβη. Το Yutu υπέστη μια σημαντική μηχανική οπισθοδρόμηση ακριβώς στην αρχή της 2ης σεληνιακής νύχτας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από Κινέζους διαστημικούς αξιωματούχους που δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά δεν έδωσαν αναφορά για την κατεύθυνσή του. Η νέα αποστολή του Yutu έμοιαζε να μην είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιηθεί καθώς είχε «βιώσει μια ανωμαλία μηχανικού ελέγχου». Από τότε κι έπειτα, όπως επιβεβαιώνουν οι Κινέζοι διαχειριστές διαστήματος, το Yutu, συνεχώς είχε σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Καθώς και δυσλειτουργία στο κύκλωμα ελέγχου στη μονάδα οδήγησης.

Το Yutu δεν ξαναπλησίασε το μαύρο κιβώτιο. Οι Κινέζοι διαχειριστές και οι αξιωματούχοι κοιτάχτηκαν αναμεταξύ τους καθώς είχε γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν έφταιγαν οι πολύ κρύες νύχτες της Σελήνης για την ζημιά του. Ήταν 100% βέβαιοι πως τις βλάβες προκάλεσε το μαύρο κουτί με κάποιο τρόπο. Έτσι, έμειναν με τον προβληματισμό αν το μαύρο κιβώτιο ήταν κάποιο απομεινάρι από έναν αρχαίο πολιτισμό που ζούσε κάποτε εκεί, σύμφωνα με αναφορές αρχαίων κειμένων, ή αν ήταν ξεχασμένο από ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που πέρασε για κάποιο χρονικό διάστημα από εκεί.

Όπως και να έχει, δόθηκε άμεσα η εντολή, αυτό που συνέβη στο Yutu, να προβλεφθεί ώστε στην επόμενη αποστολή του Chang’e-4, να μην επαναληφθεί. Διότι, πλέον, η κύρια και βασική αποστολή του επόμενου διαστημοπλοίου θα ήταν ή άμεση επαφή και εξερεύνηση του μαύρου κιβωτίου.

diadrastika

Από xiromeropress