Όλοι γνωρίζουν τα ρόδια, τα φρούτα του φθινοπώρου και τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι μια ελληνική εταιρεία με έδρα το Δυτικό Πέλλας, έχει καταφέρει να πρωτοστατήσει στην επεξεργασία και μεταποίηση ροδιού, παρασκευάζοντας έλαιο από σπόρο ροδιού, το οποίο μάλιστα έχει γίνει ανάρπαστο στο εξωτερικό και ειδικά στην Γαλλία; Ο Στέφανος Κασσίδης, πρόεδρος εργοστασίου εμπορίας και μεταποίησης προϊόντων ροδιού, κατάφερε να πρωτοστατήσει σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και να παρασκευάσει το «χρυσάφι» του ροδιού, όπως αποκαλεί το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων ροδιού.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κασσίδης είπε πως «το έλαιο, είναι ένα από τα προϊόντα που παράγουμε από τη μεταποίηση του ροδιού και συγκεκριμένα από τον σπόρο του ροδιού, δηλαδή από τα κουκούτσια. Ουσιαστικά το έλαιο που προκύπτει από τον σπόρο, είναι το χρυσάφι του ροδιού. Το παράγουμε από τη σύνθλιψη του σπόρου που είναι το πιο δυνατό συστατικό του ροδιού. Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη παραγωγής αντικαρκινικών φαρμάκων και καλλυντικών».
Περιγράφοντας τη διαδικασία εξήγησε πως «πρώτα ξηραίνουμε τον σπόρο, διότι πρέπει να έχει φτάσει στου 12-13 βαθμούς υγρασίας, για να μπορέσουμε να τον συνθλίψουμε και να παράγουμε το καθαρό έλαιο» και υπογράμμισε πως «είμαστε πρωτοπόροι σε όλον τον κόσμο, καθώς στη βιομηχανία μας έχουμε κάθετη παραγωγή στο ρόδι και έχουμε μεγάλες ποσότητες. Είμαστε οι μόνοι σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην παραγωγή ελαίου σε βιομηχανική μορφή».
Ολόκληρη η ποσότητα του ελαίου που παράγει η βιομηχανική μονάδα του κ. Κασσίδη εξάγεται, κυρίως στη Γαλλία, για την παραγωγή καλλυντικών. «Έχει τεράστια ζήτηση και δυναμική το έλαιο ροδιού. Από την Γαλλία μας ζητούν να κάνουμε συμβόλαια για μεγαλύτερες ποσότητες ελαίου που δεν μπορούμε να τις καλύψουμε. Για να καταλάβετε τα μεγέθη, από τους περίπου 1.000 τόνους ροδιού παράγονται 400 κιλά ελαίου. Είναι πολύτιμο, γι’ αυτό και 1 ml ελαίου κοστίζει ένα ευρώ» διευκρινίζει.
Το έλαιο ροδιού, όπως περιγράφει ο πρόεδρος της βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας ροδιού, «είναι πόσιμο, περιέχει βιταμίνη C που προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες, είναι αντικαρκινικό και έχει την ιδιότητα να βοηθάει στην ανάπλαση των κυττάρων. Ουσιαστικά βοηθάει τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού μας, να αποκτήσουν αντισώματα και να μπορούν αντιμετωπίσουν τις ασθένειες, όπως ο καρκίνος».
Η υψηλή ποιότητα του ελαίου ροδιού οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Κασσίδη στο ό,τι «στην μεταποίηση κάνουμε χυμό, αφού πρώτα καθαρίζουμε το μπιμπίκι από τη φλούδα του ροδιού, κάτι που δεν κάνουν οι υπόλοιπες εταιρείες, οπότε παράγουμε καθαρό σπόρο και προχωράμε στην παραγωγή του ελαίου».
Η συγκεκριμένη εταιρεία που καλλιεργεί και αξιοποιεί την παραγωγή περίπου 12.000 στρεμμάτων ροδιού, απασχολεί 90 άτομα προσωπικό και ξεκίνησε να λειτουργεί εν μέσω κρίσης. Σήμερα εξάγει το 95% της παραγωγής της. «Παράγουμε νωπά ρόδια, χυμό που καταψύχεται και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του, μαρμελάδα, βαλσάμικο, σος και το σημαντικότερο προϊόν μας το έλαιο ροδιού. Εξάγουμε νωπά ρόδια και χυμό στην Ευρώπη, κυρίως Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία και Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια εξάγουμε και στην Άπω Ανατολή, Ισραήλ και Ιορδανία. Το έλαιο ροδιού όμως εξάγεται μόνο στη Γαλλία και δεν φτάνει…» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Κασσίδης.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Κασσίδης, η καλλιέργεια ροδιού είναι κερδοφόρα για τον Έλληνα παραγωγό, καθώς η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι οι μόνες χώρες όπου μπορεί να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη λόγω κλίματος. Ο ίδιος επέλεξε το 2009 να επενδύσει στη ροδιά, στο μοναδικό αυτό φυτό που φύτεψε πρώτη η Θεά Αφροδίτη στην Κύπρο, σύμφωνα με το μύθο και κατάφερε να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.
πηγη