Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ Το συνθετικό κρέας «τελειώνει» την κτηνοτροφία – Έρχεται παγκόσμιος έλεγχος τροφών

Το συνθετικό κρέας «τελειώνει» την κτηνοτροφία – Έρχεται παγκόσμιος έλεγχος τροφών

Τι σημαίνει αυτό για τον κλάδο της κτηνοτροφίας;
Το συνθετικό κρέας «τελειώνει» την κτηνοτροφία – Έρχεται παγκόσμιος έλεγχος τροφών
Στις μέρες μας, η κτηνοτροφία είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος του πρωτογενούς τομέα. Απασχολεί 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Εντούτοις, ενδεχόμενη αναγωγή του συνθετικού κρέατος σε εμπορικά βιώσιμη λύση θα σημάνει την ανακοπή αυτής της τάσης και πιθανότατα την συρρίκνωση αν όχι μελλοντική εξαφάνιση του κλάδου.

Σύμφωνα με ερευνητές, διαβάζουμε στο ypaithros.gr, η βιομηχανία συνθετικού κρέατος δύναται να αντικαταστήσει τη βιομηχανική κτηνοτροφία.

Επιπλέον, οι εκτάσεις που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κτηνοτροφικών σιτηρών και ζωοτροφών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και αυτά μεταλλαγμένα.

Φυσικά τα προαναφερθέντα αλλά ζουν την δομή της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Οι υποστηρικτές του συνθετικού κρέατος επικαλούνται –μεταξύ άλλων– τον υποτιθέμενο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής του, καθώς και το γεγονός ότι το κρέας εργαστηρίου, συνεχίζουν, είναι απαλλαγμένο από νόσους που σχετίζονται με τα ζώα και τη διατροφή τους.

Πέραν τούτου, επικαλούνται, την μείωση της εκμετάλλευσης και των θανατώσεων των ζώων, καθώς και της επιβάρυνσης της καλλιεργήσιμης γης, της σπατάλης νερού και ενέργειας κτλ. κτλ.

Θα μας πουν τα πάντα, προκειμένου οι μεταλλαγμένες τροφές να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές και η διατροφή μας να γίνει πλήρως ελεγχόμενη από τις πολυεθνικές που θα κατασκευάζουν… «υγιεινό» ψεύτικο κρέας, με ουσίες αμφιβόλου αξίας.

Με τις προοπτικές για το εργαστηριακό κρέας να φαντάζουν πιο ευνοϊκές από ποτέ, η ανησυχία στις τάξεις των φορέων της κτηνοτροφικής βιομηχανίας είναι έκδηλη.

Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας «Ύπαιθρος», οι Αμερικανοί παραγωγοί ζωικού κεφαλαίου απαιτούν από τις αρμόδιες αρχές τη θέσπιση κανόνων επισήμανσης για τη διάκριση μεταξύ συνθετικών και κτηνοτροφικών κρεάτων, σε ένα σήριαλ που αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια.

Η κτηνοτροφία αλλά και η γεωργία απειλούνται λοιπόν από τις τροφές εργαστηρίου και πλέον οι φόβοι είναι έκδηλοι σχετικά με την αντικατάστασή τους από τις πολυεθνικές.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο πλανήτης οδηγηθεί σε παγκόσμια διακυβέρνηση, η παραγωγή μεταλλαγμένων τροφών, δεν αποκλείεται, να περάσει στον έλεγχο ενός κέντρου διαχείρισης, από το οποίο θα εξαρτώνται οι πολίτες των χωρών που θα δηλώσουν εκεί την υποταγή τους.

Τί διαβάζουμε στο bloomberg

Η Plant & Bean Ltd. εγκαινιάζει το νέο εργοστάσιο παραγωγής φυτικού κρέατος στην Ευρώπη, που θα παράγει 55.000 τόνους εναλλακτικών πρωτεϊνικών προϊόντων ετησίως

Τον επόμενο μήνα, η πόλη της Βοστώνης στη Βρετανία θα γίνει η πρωτεύουσα «ψεύτικου κρέατος» της Ευρώπης. Εγκαινιάζεται το νέο εργοστάσιο παραγωγής φυτικού κρέατος.

Το νέο εργοστάσιο της Plant & Bean Ltd., το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θα παράγει 55.000 τόνους εναλλακτικών πρωτεϊνικών προϊόντων ετησίως.

Πρόκειται για ένα βήμα το οποίο θα συμβάλλει στην μείωση του χάσματος ποιότητας – τιμής μεταξύ των φυτικών και των συμβατικών προϊόντων κρέατος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβολο της επιχείρησης Έντγουιν Μπαρκ.
Πρόκληση η αγορά φυτικών προϊόντων
«Πρέπει να μειώσουμε το κόστος και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τη μαζική παραγωγή. Αναμφίβολα για πολλές οικογένειες ακόμη και σήμερα αποτελεί πρόκληση η αγορά φυτικών προϊόντων κυρίως λόγω του υψηλού κόστους.» δήλωσε ο Μπαρκ σε συνέντευξή του.

Η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου
Η κλιματική αλλαγή και οι ανησυχίες για την υγεία και τη διατροφή οδηγούν τους καταναλωτές στην αναζήτηση φυτικών προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, η ζήτηση εναλλακτικών πρωτεϊνών έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Η βιομηχανία έχει προσελκύσει τεράστιες επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, αλλά και γίγαντες τροφίμων από τη McDonald’s Corp. έως τη Nestle SA ξεκινούν τις δικές τους σειρές φυτικών προϊόντων.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει συμβάλει σημαντικά στην υιοθέτηση φυτικού κρέατος στη διατροφή των ανθρώπων.

Η Plant & Bean στοχεύει στη μείωση του κόστους των λαχανικών όπως είναι τα μπιζέλια και τα φασόλια κατά 50%. Έτσι, θα αυξήσει την ελκυστικότητα των προϊόντων της. Η εταιρεία, επί του παρόντος αναζητά κεφάλαια για να ανοίξει περισσότερα εργοστάσια παραγωγής φυτικών προϊόντων.

Η επιθυμία αυτή συνεπάγεται ευρείας κλίμακας επέκταση της επιχείρησης στις Η.Π.Α. μέσα στο επόμενο έτος, με την Κίνα και την Ταϊλάνδη να ακολουθούν το 2022. Ακόμη, και η Βραζιλία βρίσκεται στα μελλοντικά σχέδια επέκτασης καθώς αποτελεί χώρα – κόμβο για την παραδοσιακή βιομηχανία κρέατος.

«Χρειάζεται να διανύσουμε αρκετό δρόμο ακόμη, αλλά οι δυνατότητες που προσφέρει ο συγκεκριμένος κλάδος είναι τεράστιες.», δήλωσε ο Μπάρκ. «Εάν ξεπεράσουμε τα εμπόδια που αφορούν την τιμή και την ποιότητα, νομίζω πως το εγχείρημα αυτό θα στεφθεί με επιτυχία.»
makeleio.gr