ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣΧΩΡΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Το χωριό της Αιτωλοακαρνανίας πνιγμένο στα έλατα με απαράμιλλη φυσική ομορφιά που θα σε μαγέψει όλες τις εποχές!


Η Ελατού είναι ορεινό χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές της κορυφής Ελατοβούνι των δυτικών απολήξεων των Βαρδουσίων. Αποτελεί την τοπική κοινότητα Ελατούς της Δημοτικής Ενότητας Αποδοτίας του δήμου Ναυπακτίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 107 κατοίκους. H Ελατού απέχει 49 χιλιόμετρα από την πόλη της Ναυπάκτου.

Το χωριό αρχικά ονομαζόταν Ελετσού, ονομασία η οποία έχει σλαβικές ρίζες και σημαίνει «ευήλιος τόπος». Στη θέση Παλαιοχώρι έχουν ανιχνευτεί υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων άγνωστης προέλευσης. Τον Νοέμβριο του 1828, ο οικισμός, όπως και η υπόλοιπη ορεινή Ναυπακτία απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία και συμπεριλήφθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία, αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε το 1864 από Ηπειρώτες τεχνίτες ενώ την ίδια χρονολογία κτίστηκε και το σχολείο του οικισμού. Μετονομάστηκε το 1928 σε Ελατού και έλαβε το νέο της όνομα από το πυκνό δάσος με έλατα που περιβάλλει τον οικισμό.

Διοικητικά, υπαγόταν αρχικά στην επαρχία Ναυπακτίας. Το 1997 υπήχθη στον καποδιστριακό δήμο Αποδοτίας ενώ μετά τις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» συμπεριλήφθηκε στη δημοτική ενότητα Αποδοτίας του δήμου Ναυπακτίας.
πηγες wikipedia,elatou.com,dimosnaupaktoy

Αφήστε ένα σχόλιο

comments

Comment here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.