Το Δίκορφο είναι ορεινό χωριό της Π.Ε. Ιωαννίνων και ανήκει στο συγκρότημα των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βόρειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι. Το Δίκορφο ανήκει στον δήμο Ζαγορίου και απέχει 38 χλμ. από τα Ιωάννινα.
Η έκταση του χωριού καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δάση, ενώ έχει και πλούσια πανίδα.
Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Τσοντίλα ή Ζωνδήλα μάλλον σλαβικής προέλευσης. Το χωριό χρονολογείται τουλάχιστον από το 1431. Την ιστορία του μαρτυρούν τα μεγάλα πέτρινα αρχοντικά, η βιβλιοθήκη, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι ξερολιθιές και οι αυλόπορτες που ενώνουν τα σπίτια. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει η περιοχή Γκούβα, μια χαράδρα μ’ έναν απότομο βράχο, όπου σε μία οπή οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έκρυβαν τα υπάρχοντά τους για να μην τα βρουν οι ληστές οι οποίοι έκαναν συχνά επιδρομές στο χωριό. Οι επιδρομές ληστών στις αρχές του 20ου αιώνα, έφεραν μείωση του πληθυσμού ενώ κατά την Κατοχή λεηλατήθηκε από τους Γερμανούς.
Τα σπίτια και τα αρχοντικά του χωριού είναι παραδοσιακά χτισμένα με πέτρα, ενώ έχουν διακοσμηθεί με τα έργα των Χιοναδιτών ζωγράφων.









πηγη facebook

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *