Σε μια πρωτόγνωρη «σφαγή» με μαζικές απολύσεις εργαζομένων και μαζικό κλείσιμο καταστημάτων έχει προχωρήσει την τελευταία δεκαετία η Τράπεζα Πειραιώς στέλνοντας στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες ανθρώπους, αφήνοντας ταυτόχρονα πόλεις και δήμους της χώρας χωρίς τράπεζες!

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην aftodioikisi.gr o Μιχάλης Ωρολογάς Β’ γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζα Πειραιώς: «Από τα 1.300 το 2012 που διέθετε η τράπεζα Πειραιώς σήμερα έχουν μείνει 410 καταστήματα και στους σχεδιασμούς της διοίκησης είναι να κλείσει άλλα 60 μέσα στο 2022 και τελικά να μείνουν μόλις 350 καταστήματα»! Δηλαδή σε μια 10ετία η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε 950 τραπεζικά καταστήματα! Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση να στοχεύει την επόμενη διετία να περιορίσει το δίκτυο στα 318 καταστήματα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με Μ. Ωρολογά η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε χιλιάδες εθελούσιες απολύσεις. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο από περίπου 20.300 εργαζόμενους που ήταν στην τράπεζα το 2012 έχουν μείνει περίπου 8.800 εργαζόμενοι με την τράπεζα να ετοιμάζει νέο γύρο απολύσεων. Δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς έστειλε στην ανεργία 11.500 εργαζόμενους!

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι μιλούν για ακόμα χειρότερες μέρες και προχωρούν την Τρίτη 21 Ιουνίου σε απεργία. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για «μία εποχή έντονων εργασιακών ανατροπών προς το χειρότερο, είτε με αποφάσεις της Διοίκησης της Τράπεζας, είτε με εργασιακούς Νόμους, που και τα δύο βάλουν στον πυρήνα της εργασιακής μας ζωής».

Η Τράπεζα Πειραιώς μέσα από τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς της με συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και μείωση προσωπικού στοχεύει στην περιστολή του λειτουργικού κόστους με στόχο να αυξήσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της Πειραιώς επιδιώκει να μειώσει το λειτουργικό κόστος της τράπεζας φέτος κατά 4% και θα συνεχίσει να μειώνεται την επόμενη διετία με ετήσιο ρυθμό 2 – 3% το 2023 και το 2024.

Κι όλα αυτά για να μεγαλώσουν τα κέρδη. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς που ανακεφαλοποίηθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού και οι κυβερνήσεις των μνημονίων φρόντισαν να περάσουν στα χέρια της συνολικά επτά τράπεζες μέσω εξαγοράς με ευτελές αντίτιμο!

Και σήμερα κλείνει καταστήματα και απολύει ανθρώπους….aftodioikisi.gr/

Από xiromeropress